| |     latinica | english  
Насловна
Завршена школска 2016/2017 година допунске школе "Свети Георгије" у Копенхагену

У просторијама Парохије СПЦ "Свети Георгије" у Копенхагену је у суботу, 17. јуна о.г. одржана пригодна свечаност поводом завршетка рада истоимене допунске школе на српском језику. Ђацима су уручене похвалнице од стране Амбасаде, а родитељи су приредили богату закуску за све присутне госте и учеснике.



”ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ” У ФРЕДЕРИКСВЕРКУ

У Фредерискверку је у суботу, 10. јуна 2017. године, свечано обележено уручење ђачких књижица ученицима допунске школе ”Никола Тесла”, на годишњицу отварања бисте нашег великог научника у овом граду. Ђаци су омиљеном Теслином песмом ”Тамо далеко” започели извођење програма, који је садржао рецитације и одломке из биографије нашег великог научника, а након тога су им од стране наставнице Горице Ивановић и конзула Амбасаде уручене ђачке књижице и похвалнице поводом завршетка ове школске године. Родитељи и чланови СДО ”Халснаес” припремили су богато послужење за децу и присутне госте, чиме је ова манифестација на достојанствен начин промовисала ”Дане Николе Тесле” у Данској.     



ОДРЖАВАЊЕ 17. КРОСА РТС ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ У ДАНСКОЈ

У Копенахгену је 3. јуна 2017. године одржан 17. по реду Крос РТС за децу и омладину у дијаспори, под спонзорством туристичке агенције „Unilines“ из Еспергадеа и уз ангажовање организационог одбора кроса. Овогодишњи крос окупио је до сада највећи број деце - 41 учесника од 6 до 15 година, који су се такмичили у девет категорија, према полу и узрасту. У просторијама Парохије СПЦ "Свети Георгије" у Копенхагену свим учесницима су уручене дипломе Кроса РТС и похвалнице од стране Амбасаде, а победницима пехари. Жребом је извучено петоро деце који ће у периоду од 23. јуна до 1. јула о.г. боравити у дечјем кампу у Футогу крај Новог Сада. 

Добри временски услови, квалитетни спортски терени и добра организација домаћина, још једном су оправдали одржавање и значај ове манифестације за децу и омладину наше дијаспоре у Данској. 



Одржавање 8. Конференције српске медицинске дијаспоре у Београду

Све информације о предстојећој 8. Конференцији српске медицинске дијаспоре, Београд, 21-23. јун 2017. године, и начин пријављивања, можете прочитати овде: http://www.sdm.rs/



ОБАВЕШТЕЊЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ПЕРУ

Влада Републике Србије је 11. маја 2017. године донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, према којој носиоци обичних пасоша могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије најдуже 90 дана у периоду од 180 дана, уколико не постоје сметње из чл. 11 Закона о странцима.
Ова одлука ступа на снагу 20. маја 2017. године.



Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје З. Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Информације о објављеном Јавном међународном конкурсу за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу у Београду можете наћи овде



ОБАВЕШТЕЊЕ О ИСПЛАТИ СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

Законом о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака са седиштем у Србији и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016. године, обезбеђен је правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише. Овим законом су уређени услови, начин и поступак регулисања обавеза по основу неисплаћене девизне штедње грађана, коју су до 27.04.1992. године положили: 1. држављани бивших република СФРЈ, осим Србије, код банака са седиштем на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ и 2. држављани Србије код филијала банака са седиштем на територији Србије, а које су се налазиле на територији бивших република СФРЈ. Одредбе овог закона односе се и на наследнике горе наведених лица, а о позиву за пријаву потраживања по основу девизне штедње можете се упознати овде.
О одредбама поменутог закона и условима и начину пријављивања за исплату старе девизне штедње, можете се детаљније упознати овде.



ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

АМБАСАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ ОРГАНИЗОВАЛА ЈЕ 14. ФЕБРУАРА 2017. ГОДИНЕ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ  СРБИЈЕ, КОМЕ ЈЕ ПРИСУСТВОВАЛО ПРЕКО 200 ЗВАНИЦА. У ПРИСУСТВУ БРОЈНИХ ПРЕДСТАВНИКА ОРГАНА И ИНСИТУЦИЈА ЗЕМЉЕ ПРИЈЕМА, ЧЛАНОВА ДИПКОРА И ПРИПАДНИКА  СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ И ЦРКВЕ, АМАТЕРСКО ФОЛКЛОРНО ДРУШТВО „МЛАДОСТ“ ИЗ ХЕЛСИНБОРГА ПРИПРЕМИЛО ЈЕ ЛЕП И САДРЖАЈАН НАСТУП ЗА СВЕ ПРИСУТНЕ ГОСТЕ.



Обележавање Светог Саве у Копенхагену

У Српској православној цркви „Свети Георгије“ у Копенхагену је 29. јануара 2017. године свечано  обележена школска слава Свети Сава. Ђаци српске допунске школе на српском језику наступили су са кратким рециталима и молитвама посвећеним нашем великом просветитељу, а чланови драмске секције „Студио Бис“ и ученици школе „Милош Црњански“ из Београда, који су овом приликом били гости Савин дана у Копенхагену са својим наставницима, извели су богат и леп музички програм. 

Фото: Омладина „Студија Бис“ са наставницима, амбасадором Драганом Ивановић и свештеником пред црквеним олтаром



Споразум о укидању виза између Србије и Кине

Обавештавамо да Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, ступа на снагу 15. јануара 2017. године. Држављани обе државе, носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе у трајању од 30 дана од датума уласка.



ОДРЖАВАЊЕ ДРУГОГ ДЕЧЈЕГ И ОМЛАДИНСКОГ ФЕСТИВАЛА У ФРЕДЕРИКСВЕРКУ

Под покровитељством српско-данске организације „Халснаес“ одржан је други по реду Дечји и омладински фестивал под називом „Сусрет култура“, у суботу, 5. новембра 2016. године у Фредериксверку. Богат програмски садржај обухватио је хорске, фолклорне и позоришне наступе учесника фестивала: децу и омладину допунске школе на српском језику „Никола Тесла“, бугарског ансамбла „Танец“ из Копенхагена, шпанског вокално-музичког ансамбла „Трио“ из Фреденсборга и српског аматерског позоришта „Teater Tomorrow”из Хелсинборга у Шведској. Фестивал је отворила председница СДО „Халснаес“ Гордана Петровић, а фестивал је својим богатим програмом и великим бројем учесника и гостију оправдао своју намену да постане традиционална манифестација промовисања српске културе, традиције и обичаја у данској средини, уз истовремену размену са културним садржајима и обичајима других народа у Скандинавији.  

Наступ ученика допунске школе Никола Тесла из Фредриксверка

Бугарски фолклорни ансамбл Танец из Копенхагена

 Шпански вокално-музички ансамбл „Трио“



ЗАМЕНА ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА!

            Обавештавамо вас да је од 12. октобра 2016. године Република Србија уврштена у "Групу 2" земаља за директну замену српских у данске возачке дозволе (категорија Б), без обавезе поновног полагања возачког испита од стране држављана Србије, који регулишу свој боравак у Краљевини Данској.
          Ову информацију је својим дописом бр. ТS2100106-00018 од 12.10.2016. године доставила Агенција за безбедност саобраћаја Краљевине Данске.
          Носиоци возачких дозвола Р.Србије категорије Б (путничка возила) могу након регулисања боравка у Краљевини Данској, без обавезе теоријског и практичног полагања возачког испита, код неадлежне Агенције за безбедност саобраћаја Данске вршити директну замену српских у данске возачке дозволе. Приликом подношења захтева, носиоцима возачких дозвола Р.Србије неће се тражити провера веродостојности постојеће возачке дозволе од стране органа који ју је издао, већ ће лице, под кривичном и материјалном одговорношћу, давати изјаву да је управљало путничким возилом у последње две године, те да му у последњих 5 година није одузимана возачка дозвола, нити изрицана казна забране или ограничавања управљања моторним возилом на територији Р. Србије.
          Напомињемо да ова одлука нема ретроактивно дејство, односно неће се примењивати на већ поднете захтеве за замену српских у данске дозволе, што значи да подносиоци захтева пре 12. октобра 2016. године подлежу теоријском и практичном полагању возачког испита према Закону о саобраћају Краљевине Данске.
           Формулари за подношење захтева за замену возачких дозвола могу се прибавити у сервисним центрима за грађане при свим данским општинама.

              Напомена за Фарска острва:  Од 2006. године на снази је одлука да сви страни држављани, изузев грађана ЕУ и нордијских земаља, могу извршити замену својих националних у Фарске возачке дозволе у току прве 2 недеље од датума њихове регистрације у националном регистру Фарских острва. Грађани ЕУ и нордијских земаља могу користити своје националне дозволе на Фарским острвима без замене.
За све друге информације у вези са заменом возачких дозвола на Фарским острвима заинтересовани грађани могу се обратити овде.



ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ МСП И МПНТР О ОРГАНИЗОВАЊУ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ИНОСТРАНСТВУ

Министарство спољних послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије  потписали су 04. октобра 2016. године Споразум о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Интегрални текст наведеног Споразума можете погледати ОВДЕ.



МАНИФЕСТАЦИЈА УРУЧИВАЊА ЂАЧКИХ КЊИЖИЦА У АМБАСАДИ

У Амбасади Републике Србије у Копенхагену је у суботу, 3. септембра 2016. године, одржана манифестација свечаног уручивања ђачких књижица и похвалница ученицима допунских школа на српском језику. Ученици школа “Никола Тесла” из Фредериксверка и “Свети Георгије” из Копенхагена су, у присуству наставника, родитеља, представника дијаспоре и колектива Амбасаде, приредили кратак, али веома леп и садржајан програмски наступ.

Фото: 1. амбасадор Драгана Ивановић 

 

Фото: 2. родитељи и гости 

 

3. ученици са наставницама М. Ненадовић и Г. Ивановић



Представљање српског језика и културе

Представљање српског језика и културе на Конференцији „Страни језици у Данској – колико нам је потребно“, одржаној 29. августа 2016. год., на Универзитету у Копенхагену

 

      



Манифестација „Крос РТС у дијаспори“

У оквиру манифестације „Крос РТС у дијаспори“, за коју су се на територији Данске кандидовала три града – Хилерод, Фредериксверк и Копенхаген, у суботу је, 4. јуна о.г., одржан други по реду крос у Фредериксверку, након првог кроса реализованог у Хилероду 8. маја о.г. Организатор и промотер овог кроса била је српско-данска организација „Халснаес“ из Фредериксверка, а спонзор манифестације, који је обезбедио мајице са логотипом кроса, награде и послужење за децу, био је директор туристичке организације „ТопТоурс“ из Хилерода, Драган Поповић. На спортском терену окупило се 17 учесника, узраста од 6 до 18 година, који су се такмичили у 7 категорија, према полу и узрасту. Дужина стазе  пропорционално је усклађивана са узрастом такмичара и кретала се од 100 до 400 метара.
Крос РТС-а је у наставку имао културни епилог – изведена је позоришна представа „Мало свађе, мале крађе“ , српског аматерског позоришта „Tomorrow“ из Хелсинборга (Шведска), које је гостовало на позив српско-данске организације „Халснаес“.



ОДРЖАВАЊЕ 16.КРОСА РТС-А У ХИЛЕРОДУ ДАНСКА

У Хилероду је у недељу, 8. маја 2016. године,  одржан 16. по реду крос РТС-а за дијаспору у Данској. Генерални спонзор ове манифестације био је, као и претходних година, директор туристичке организације "Унилинес" из Еспергадеа, који је обезбедио мајице са логотипом кроса, награде и храну за учеснике, а  домаћини су били Организациони одбор кроса и Општина Хилерод.
У кросу је учествовало 22 деце узраста од 6 до 14 година, који су према полу и узрасту били распоређени у осам такмичарских група. Победници из сваке групе били су конкуренти за бесплатан одлазак у омладински камп у Пожеги, крајем јуна о.г., а након додељених пехара, жребом је извучено петоро деце који ће путовати у Србију.
Погодни временски услови, добра организација и квалитетни  услови за одржавање ове манисфестације допринели су да  крос протекне у спортском духу и позитивној атмосфери,чиме је још једном оправдан значај одржавања ове манифестације за децу и омладину у Краљевини Данској.



Културни фестивал "Никола Тесла"

Први културни фестивал „Никола Тесла“ одржан је 7. маја 2016. године у граду Фредерискверку и том приликом је свечано откривена биста Николе Тесле, у парку испред данског Волонтерског центра, у коме се одвија настава српског језика и културе и чија допунска школа носи име нашег великана. Аутор скулптуре је реномирани академски вајар Лука Радојевић, а биста је поклон Фондације „Николa Теслa“ из Филаделфије у САД, на челу са председником Николом Лончарем, данско-српској организацији „Халснаес“ у Фредерискверку, чија је председница Гордана Петровић, промотер и организатор овог фестивала.
Амбасадор Србије Драгана Ивановић и градоначелник Фредериксверка Стин Хаселрис су у својим поздравним говорима истакли значај и улогу лика и дела Николе Тесле, као и важност и значај оваквих манифестација у билатералним односима наших земаља, првенствено у циљу упознавања земље пријема са историјом, културом и традицијом народа и грађана Републике Србије. Припремљен је богат културно-забавни програм, праћен рециталом ђака српке школе, наступима фолклорног ансамбла „Ситан вез“ из Малмеа и специјалитетима српске кухиње.
 

 



Case Competition 2016 - Copenhagen

Студенти ФОН Београдског универзитета учествовали су на престижном  међународном такмичењу Case Competition 2016 у организацији Copenhagen Bussines School. Тимови најбољих студената пословних факултета са 12 универзитета (из САД, Канаде, Кине, Данске, Холандије, Сингапура, Јапана, Аустралије и Србије) решавали су реалне пословне проблеме са којима се суочавају водеће скандинавске компаније, а ове године, изабране су Арла Фоодс, Нордеа, ДОНГ Енергy, Делоитте и Царлсберг. Свечаном отварању такмичења присуствовао је принц Краљевине Данске Јоаким, син Краљице Маргарете II.

На фотографији са принцом Јоакимом: студенти Стефан Игњатовић, Лазар Ђелић, Јована Миловановић и Тијана      Стефановић, асистент Ема Нешковић, члан организ.одбора Софиа Андреасен и први секретар Амбасаде Ирена Ковачевић Кузмановић



ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У ПРОСТОРИЈАМА АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ ЈЕ 15. ФЕБРУАРА 2016. ГОДИНЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ Р. СРБИЈЕ. МНОГОБРОЈНЕ  ПРИСУТНЕ ГОСТЕ ПОЗДРАВИЛА ЈЕ АМБАСАДОР ДРАГАНА ИВАНОВИЋ, А ПОЛАЗНИЦИ СРПСКИХ ДОПУНСКИХ ШКОЛА „СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ“ ИЗ  КОПЕНХАГЕНА И „НИКОЛА ТЕСЛА“ ИЗ ФРЕДЕРИКСВЕРКА СУ ПЕВАЊЕМ СРПСКЕ И ДАНСКЕ ХИМНЕ И ИЗВОЂЕЊЕМ СРПСКИХ КОЛА, УВЕЛИЧАЛЕ  ПРОСЛАВУ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.


 



Прослава Св. Саве у Копенхагену

У част обележавања школске славе Св. Саве, у Српској православној цркви у Копенхагену  је у суботу, 30. јануара 2016. године, припремљен пригодан програм од стране наставника и ученика допунске школе, коме је претходило певање химне Св. Сави у извођењу омладинског црквеног хора „Свети Ђорђе“. Након званичног дела програма, уследио је ручак, а у вечерњим часовима уприличен је Светосавски бал за одрасле.



ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ КЛАДОВО У ПОСЕТИ ДАНСКОЈ

Делегација Општине Кладово боравила је од 12. до 14. децембра 2015. године у  побратимској Општини Хилерод,  са циљем  промовисања привредних и туристичких потенцијала своје регије и привлачења данских инвестиција за потребе даљег развоја. Понудјени пројекти представљени су привредним данским субјектима Општине Хилерод, а приликом кратке посете Амбасади, гости информисали о облицима и могућностима привредне сарадње са  данским привредним партнерима. 

На слици (с десна на лево): С. Челиковић, председник Удружења привредника; Ј.Стингић, начелник; Р. Чучулановић, менаџер Општине Кладово, амбасадор Д. Ивановић; Д. Поповић, директор ”ТопТоурист”; конзул Ј.Клајић-Веселиновић и Љ. Гушатовић, председник српског удружења ”Тимок 98”

 



ДЕЧЈИ И ОМЛАДИНСКИ ФЕСТИВАЛ У ФРЕДЕРИКСВЕРКУ

Први дечји и омладински фестивал одржан је 14.11.2015. године у Фредериксверку у Данској, уз учешће фолклорних ансамбала СКУД “Младост” из Хамбурга, СКУД “Крајишници” из Хамстеда у Шведској, фолклорног клуба удружења “Халснаес” из Фредериксверка, који је био организатор и домаћин ове манифестације, на челу са председницом Горданом Петровић.  Поред наступа фолклорних ансамабала, програм је обухватио и пројекцију документарног филма о Тимочкој Крајини, као и реализацију дечјих представа „Црвенкапа“ и „Деда и репа“ полазника допунске школе на српском језику „Никола Тесла“ из Фредериксверка.

Реализацију фестивала пратили су и снимали новинари Првог програма радио Београда Србије „Вечерас заједно“ и програма за дијаспору телевизије РТС-а, а фестивалској вечери присуствовала је и начелница Комитета за здравство и културу Општине Халснаес, г-ђа Annnette Westh.



Годишња конференција међународне асоцијације градова “Eurocities” , 06-08. новембар 2015.

Уручивање званичног сертификата о придруженом чланству Града Београда Међународној асоцијацији градова “ЕУРОПОЛ” у Копенхагену, који је 6. новембра 2015. године преузела помоћник градоначелника града Београда Ирена Вујовић.



Изложба и промоција „ЋИРИЛИЦЕ“ у библиотеци у Фредериксверку

Изложба и промоција „ЋИРИЛИЦЕ“ у библиотеци у Фредериксверку, октобар – новембар 2015. године, под покровитељством српског удружења „Halsnaes“ и ученика допунске школе на српском језику „Никола Тесла“ из истог града.  



КУКС 2015

Представљање Амбасаде Р. Србије на К.У.К.С–у, традиционалном Међународном фестивалу националних кухиња и културе у Градској кући у Копенхагену, одржаном 23.10.2015. године.

 

На фотографији: Амбасадор Драгана Ивановић са супругом испред штанда Републике Србије.



Допунска настава на српском језику у Данској

У Амбасади Републике Србије у Копенхагену је 5. септембра 2015. године одржано свечано уручивање ђачких књижица полазницима допунске наставе на српском језику, коме су присуствовали сами ученици, њихови родитељи, наставници и свештеник Српске православне цркве у Копенхагену, као и особље Амбасаде. Ђаци од најмлађег до најстаријег узраста рецитовали су песме на српском језику, а након тога су им уручене ђачке књижице, заједно са похвалницама од стране Амбасаде.



СПОРАЗУМ О УКИДАЊУ ВИЗА ИЗМЕЂУ Р. СРБИЈЕ И Р. МОЛДАВИЈЕ

Обавештавамо да ће Споразум између Влада Републике Србије и Републике Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља ступити на снагу 6. августа 2015. године.

Држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, могу улазити, прелазити и боравити на територији друге стране до 90 дана, у периоду од 6 месеци од дана првог уласка, без виза.

Овим споразумом, међутим, не престаје важност Споразума о укидању виза за дипломатске и службене пасоше из 2005. године.



Информација о предности уплате новца преко Јавног предузећа "Пошта Србије"

Поштовани,


Са задовољством Вас обвештавамo да је Пошта Србије увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи софтвер Светског поштанског савеза.
Услуга је намењена свим грађанима који живе или су на привременом раду у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију.


У намери да олакшамо пренос дознака из иностранства које су намењене физичким лицима, у наставку вас информишемо о предностима наведене услуге:

- максимална доступност, у више од 1.200 пошта, чиме је покривена цела територија државе, ценовна приступачност, при чему накнаду приликом слања плаћа искључиво пошиљалац,


- једноставност слања и пријема новца - без додатне документације, само уз важећи лични идентификациони документ и без обавезе отварања рачуна у банци,


- ефикасност - новац је доступан за исплату по правилу истог дана, а најкасније у року од 2 радна дана у зависности од земље и сигуран пренос путем заштићене мреже Светског поштанског савеза ( www.upu.int ).


Пошта Србије ће на овај начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, и то најпре са: Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.


Разлози који су навели Пошту Србије да развије савремену услугу међународног преноса новца су:

- као јавно и друштено одговорно Предузеће, обавезно је да развија савремене услуге сходно потребама грађана и да допинос развоју државе,
- сваке године око пет милијарди долара стиже у Србију, управо по основу дознаке из дијаспоре, што чини око 14 одсто бруто друштвеног производа државе.


Република Србија се налази међу првих 15 земаља по обиму дознака, те:


- један од циљева Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону је побољшање услова за трансфер новца и стварање амбијента који ће бити погодан за привлачење девизних дознака у финансијски систем матичне државе, на начин да се олакша трансфер девизних дознака из иностранства кроз подстицање јефтинијег, бржег и сигурнијег начина достављања девизних дознака.


- да се већина дознака из дијаспоре преноси нелегалним/неформалним каналима и да је неопходно увести их у легалне финансијске токове. Ову чињеницу поткрепљује студија експерта Европске Уније Теренса Донована о формалним  и алтернативним начинима за пренос новца (рађена  у оквиру  Moly пројекта), која је показала да се око 83% свих међународних  трансфера врши неформалним  каналима.


С обзиром на наведено, Пошта се потрудила да развојем својих услуга допринесе јачању веза матичне државе и дијаспоре  о новом начину слања/пријема новца за Француску, Русију, Украјину и Белорусију.


У циљу детаљнијег информисања и евентуалне сарадње можете нас контактирати на телефон 0038111/3644-745 или на е-маил: novcano@ptt.rs

С поштовањем,
                                                                                               ДИРЕКТОР ЈАВНОГ
                                                                                         ПРЕДУЗЕЋА „ПОШТА СРБИЈЕ“
                                                                                          Милан Кркобабић,дипл.ек.
 



ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА

ОДЛУКОМ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОД 18.ЈУНА 2015. ГОДИНЕ УКИДАЈУ СЕ ВИЗЕ ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА ОМАНА И БАХРЕИНА ЗА СВЕ ВРСТЕ ПУТНИХ ИСПРАВА, ОСИМ ПУТНИХ ЛИСТОВА И ПУТНИХ ИСПРАВА КОЈЕ СЕ ИЗДАЈУ У СКЛАДУ СА МЕЂУНАРОДНИМ КОНВЕНЦИЈАМА. ДРЖАВЉАНИ ПОМЕНУТИХ ЗЕМАЉА МОГУ УЛАЗИТИ, ТРАНЗИТИРАТИ И БОРАВИТИ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ НАЈДУЖЕ 90 ДАНА У ПЕРИОДУ ОД 6 МЕСЕЦИ, РАЧУНАЈУЋИ ОД ПРВОГ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ.

                   ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ 30.ЈУНА 2015. ГОДИНЕ
 



ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

У СКЛАДУ СА ОДЛУКОМ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ОД 08. НОВЕМБРА 2014. ГОДИНЕ, НОСИОЦИ СТРАНИХ ПАСОША, КОЈИ ПОСЕДУЈУ ВАЖЕЋУ ШЕНГЕН ВИЗУ, ВИЗУ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ И СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА, КАО И НОСИОЦИ СТРАНИХ ПАСОША КОЈИ ИМАЈУ РЕГУЛИСАН БОРАВАК У ДРЖАВАМА ШЕНГЕН ЗОНЕ, ЧЛАНИЦАМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА,

МОГУ УЛАЗИТИ, ТРАНЗИТИРАТИ И БОРАВИТИ  У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ДО 90 ДАНА У ПЕРИОДУ ОД 6 МЕСЕЦИ БЕЗ ВИЗА

ОВА ОДЛУКА СЕ НЕ ПРИМЕЊУЈЕ  НА НОСИОЦЕ ПАСОША ЗА СТРАНЦЕ, ПУТНЕ ЛИСТОВЕ И ПУТНЕ ИСПРАВЕ ИЗДАТЕ У СКЛАДУ СА МЕЂУНАРОДНИМ КОНВЕНЦИЈАМА ("TRAVEL DOCUMENT")



ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ У ИНОСТРАНСТВУ

ИМАЈУЋИ У ВИДУ ДА ЈЕ ПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ЗА ПОДРУЧЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОГОЂЕНА ПОПЛАВАМА И ДАЉЕ НА СНАЗИ, ОБАВЕШТАВАМО ДА ЈЕ ДОШЛО ДО ПРОМЕНА У ПОТРЕБАМА ЗА ХУМАНИТАРНОМ ПОМОЋИ, ТАКО ДА ВИШЕ НИСУ НЕОПХОДНЕ НАМИРНИЦЕ ЗА ХИТНУ ДИСТРИБУЦИЈУ УГРОЖЕНИМ ПОДРУЧЈИМА И СТАНОВНИШТВУ КОЈИ ИМАЈУ ОДРЕЂЕН РОК УПОТРЕБЕ И ЗА КОЈЕ ПОСТОЈЕ ПОСЕБНЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА УВОЗ НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. ПОРЕД ТОГА, ЗБОГ БРОЈНИХ ТЕШКОЋА У ПРИЈЕМУ, СКЛАДИШТЕЊУ И ДИСТРИБУЦИЈИ ПОЛОВНЕ РОБЕ КОЈА ЈЕ УПУЋЕНА ИЗ ИНОСТРАНСТВА, ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НАДЛЕЖНИ ОРГАНИ АПЕЛУЈУ НА ДОНАТОРЕ ДА СЕ ДАЉЕ АКТИВНОСТИ У ПРИКУПЉАЊУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ПРЕТЕЖНО УСМЕРАВАЈУ НА ПРИКУПЉАЊЕ ФИНАНСИЈСКИХ СРЕДСТАВА. 

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ

16. јуна о.г., у Амбасади Р.Србије у Копенхагену је организована Конференција за штампу у вези са недавним поплавама које су задесиле Србију, на којој је амбасадорка Д.Ивановић изнела прелиминарне процене о обиму штете настале услед поплава. Присутним новинарима су се обратили и председник општине Уб Драган Глишић, председник компаније Redningsgrupe са Jylanda Tom Christensen (која је самоиницијативно упутила добровољце и опрему у Србију), добровољци који су били на терену у Србији - Kenneth Rosenkilde и Henrik Kalmer, амбасадор добре воље удружења "ЕУ-Катастрофе" и бивши светски шампион у боксу Gert Bo Jacobsen. На Конференцији је било речи и о новим активностима које представници те данске компаније предузимају, између осталог и кроз оснивање удружења "ЕУ-Катастрофе", како би прикупили средстава за набавку адекватне опреме за санирање штете у Србији. Детаљније информације о тим активностима могу се пронаћи на линку  https://www.facebook.com/EUKatastrofe

 

БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ

Из Црвеног крста Србије обавестили да је данска компанија Maersk Line, у сарадњи са својим генералним агентом за Србију StarAgent Plus, понудила^ бесплатан превоз хуманитарне помоћи за подручје Балкана са свих светских дестинација до морских лука у окружењу.
Предвиђено је да се хуманитарна помоћ допреми у 60 двадесетстопних или 30 четрдесетстопних контејнера, за сва подручја у нашем региону која су погођена поплавама. То значи да би 10 већих, односно 20 мањих контејнера, било намењено Србији. Након што контејнери са хуманитарном помоћи стигну у луку Бар или у Ријеку, за превоз и испоруку до Београда била би задужена поморско-речна агенција Agent Plus, која би била задужена и за регулисање процедуре царињења.
Агенција Agent Plus је на својој веб страници поставила саопштење са информацијама за све који су заинтересовани да донирају хуманитарну помоћ.
Како је сугерисано из Црвеног крста Србије, приликом отпремања прикупљене помоћи потребно је водити рачуна да вредност робе која се превози не буде мања од трошкова транспорта. С тим у вези, замолили су да се на овај начин транспортује пре свега роба која је означена као приоритет - конзервирана храна и средства за личну хигијену и за санацију простора, а која су палетизована.

 

СПИСАК НЕОПХОДНИХ ПОТРЕБА ЗА ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА У Р. СРБИЈИ ПРЕМА ЗАХТЕВИМА ЦЕНТРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ МУП-А Р. СРБИЈЕ, ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ И МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ:                                                                                  

                       кликни овде

 

ФИНАНСИЈСКА ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ЗА ЖРТВЕ ПОПЛАВА У СРБИЈИ
- РАЧУН АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ -


Инструкције за уплату:

ПРИМАЛАЦ: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SERBIA
БАНКА:   DANSKE BANK
БРОЈ РАЧУНА: 4001 4330822503
СВРХА УПЛАТЕ: SERBIAN AID

Aмбасада Републике Србије у Копенхагену унапред се захваљује свим људима добре воље који желе да помогну Републици Србији и њеним грађанима.
 

- ПОВОДОМ АКТУЛНЕ И ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ, ИЗАЗВАНЕ ЕЛЕМЕНТАРНИМ НЕПОГОДАМА НЕЗАПАМЋЕНИХ РАЗМЕРА, ОБАВЕШТАВАМО ВАС ДА ЈЕ ЗА ПОТРЕБЕ ПРИКУПЉАЊА ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ И ДОНАЦИЈА ИЗ ИНОСТРАНСТВА, ОТВОРЕН НАМЕНСКИ ДЕВИЗНИ ЖИРО-РАЧУН ЗА УПЛАТУ СРЕДСТАВА ПРИ МИНИСТАРСТВУ ФИНАНСИЈА-УПРАВА ЗА ТРЕЗОР- БЕОГРАД БРОЈ: 01-504619-100193230-000000-0000, IBAN КОД: RS 35908504619019323080, СА ИНСТРУКЦИЈАМА ЗА УПЛАТУ У ЕУР И УСД КОЈЕ ДАЈЕМО У ПРИЛОГУ:UPLATA

- Прикупљање финансијске помоћи може се вршити и у готовини, предајом  надлежним лицима у Амбасади, уз обавезу пријављивања донатора и износа донације, за које ће Амбасада издавати одговарајуће признанице.

- Обавештавамо, такође, да је од 18.05.2014. године активиран PayPal рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 земље региона. Рачун припада Мисији Републике Србије при ЕУ у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем PayPal сервиса директно се пребацују на већ наведени наменски рачун Владе Р. Србије отворен за помоћ отклањања последица ванредних околности - поплава. За донације овимпутем кликните овде PayPal

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОЦЕДУРИ ДОНИРАЊА ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ У РОБИ

Поводом интересовања наших грађана у Данској о процедури донирања хуманитарне помоћи у роби (ћебад, лекови, пелене, конзервирана храна, медицинска помагала, храна за бебе, млеко у праху, средства за дезинфекцију и др.), обавештавамо да је увоз ослобођен плаћања царине и осталих дажбина, али се роба може увозити само уколико испуњава услове за стављање у промет, односно за употребу на домаћем тржишту.

Из наведених разлога, преносимо да је Управа царина Р. Србије наложила свим царинарницама у Р. Србији да се поступак са пошиљкама хуманитарне помоћи на граничним прелазима приликом уласка у царинско подручје Р. Србије и њихово пријављивање ради упућивања до одредишта, сматрају приоритетним, уз поштовање свих прописаних царинских поступака и процедура.

Уколико возач који уноси робу у царинско подручје нема царинског заступника, ангажовани царински службеник упозначе га са могућношћу усменог пријављивања, у ком случају је обавеза тог царинског службеника да он формира и обради транзитну декларацију у ИСЦС-у за ту пошиљку, уручи одговарајуће примерке визару и упути га да се са њима јави одредишном царинском органу. Такође, у циљу обезбеђења одговарајуће контроле, а уколико возач не обезбеди одговарајући инструмент обезбеђења царинског дуга који може настати у поступку транзита ове робе, ангажовани царински службеник обавезно ће уз примерке транзитне декларације и пратеће документације која остаје у граничној царинској испостави, приложити и копију путне исправе или одговарајући лични документ возача.

У вези поступка одобрења захтеваног царинског поступка са овим пошиљкама у одредишним царинским испоставама, наведени поступак ће такође имати приоритет. Уредбом о царински дозвољеном поступању са робом прописано је да декларант усмену декларацију за стављање робе у слободан промет, може, између осталог, да поднесе и за робу некомерцијалне природе мањег економског значаја, ако то одобри царински орган. Уредбом је прописано и да се, при поступку привременог увоза, усмено може декларисати и друга роба, ако царински орган то одобри.

За оне који су заинтересовани да донирају помоћ у материјалном виду, односно у роби, молимо да се обрате најближем клубу или удружењу наше дијаспоре на територији Данске, а прикупљање ће бити организовано сваког дана и у Амбасади Републике Србије у Копенхагену (Svanevaenget 36, 2100 Kopenhagen), уз обавезну претходну најаву телефоном Амбасади о допремању хуманитарне помоћи. Моле се грађани да  половну робу достављају у чистом и исправном стању, уредно класирану и спаковану у кутијама, ради даљег и ефикаснијег допремања до одредишта. Потребно је, такође, уз достављену робу приложити списак ствари, име достављача и место доставе.

Амбасада ће свим превозницима хуманитарне помоћи издавати потврду о транспорту хуманитарне помоћи, ради презентовања надлежним органима на граници и уз претходну најаву доласка  хуманитарног транспорта.

У циљу издавања потврде о транспорту хуманитарне помоћи, неопходно је доставити следеће податке:

- пошиљалац робе
- прималац робе
- врста робе
- количина робе
- вредност робе
- врста превоза
- подаци о превозном средству
- оријентационо време и место преласка границе.

Потпуне информације о процедури увоза и пријема хуманитарне помоћи можете добити и у контакту са Амбасадом Р. Србије у Копенхагену.Такође, детаљна објашњена о процедури отпреме хуманитарне помоћи из ЕУ ка Р.Србији могу се наћи на линку Управе царина Р.Хрватске:

http://www.carina.hr/Novosti/Novosti.aspx?args=gHJf7ti0/o21LCYaU%2beyJLxOwA%3d%3d 

Обавештавамо да је Јавно предузеће "Путеви Србије" донело одлуку да су возила којима се превози хуманитарна помоћ у Србију ослобођена плаћања путарина на ауто-путевима у Србији, уколико се презентује одговарајући документ о превозу хуманитарне помоћи. Уколико возачи презентују ПОТВРДУ издату од стране Амбасаде Р. Србије у Копенхагену да се ради о пошиљци хуманитарног карактера, на наплатним рампама биће пропуштени без плаћања путарине.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Р. Србије обавестило је да је, због уведеног ванредног стања, превоз хуманитарне помоћи за поплављена подручја изузет из режима мултилатералних и билатералних дозвола, и та возила ће се у Р.Србију пропуштати без међународних дозвола и по убрзаном поступку.

Донатори који желе да хуманитарну помоћ набаве на тржишту Републике Србије, треба да се обрате контакт особама у Министарству трговине, туризма и телекомуникација РС, који ће их упутити на адекватне произвођаче и дистрибутере:

  - Жељко Ракић (zeljko.rakic@mtt.gov.rs) и Весна Новаковић (vesna.novakovic@mtt.gov.rs),

            контакт телефони: +381 11 3619691, 3621690, 3620385, 3610273, могућа комуникација на енглеском језику.

Имајући у виду да ће отклањање последица од поплава бити дугорочни приоритет Србије, сваки вид помоћи ће и даље бити од кључне важности. Молимо вас да редовно пратите интернет сајт Амбасаде за најновије информације о неопходној помоћи, који ће се дневно ажурирати. 

Компаније и лица која желе да помогну угроженом становништву, могу се обратити на телефоне кол-центра Министарства унутрашњих послова. Кол-центар је отворен 24 часа, а преко њега ће бити вршена и координација са другим државним органима.
Телефони кол центра су:
+381 11 312 0741
+381 11 312 0739
+381 11 312 9939
+381 11 312 0742
+381 11 312 0646

      За слање хуманитарне помоћи у виду робе и материјала молимо да се обратите на следећу адресу:

Црвени крст Србије
Симина ул. 19
Београд 11000
Тел. 00381 11 328 1086 и 3032 119 (лок. 217)
ljubomir@redcross.org.rs; indep@redcross.org.rs

Црвени крст Републике Србије је обавестио да не постоји потреба за донацијама у новој и половној одећи и обући, већ да је у овом тренутку најпотребније следеће:

- конзервирана храна
- пелене за децу
- средства за хигијену (сапун, тоалет-папир, папирни убруси, влажне  марамице,  хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте и др.)
- "Асепсол" ознаке 5П за дезинфекцију прихватних центара.

       У Црвеном крсту Србије су нагласили да лекове и санитетски материјал не треба упућивати њему, већ Министарству здравља.

Министарство здравља Р. Србије обавештава да се не могу прихватити донације од физичких лица у виду лекова и медицинских средстава које лично доносе, а ради заштите здравља пацијената, јер није познато на који начин су лекови набављани и у којим условима су чувани. О неопходним лековима и медицинским средствима за потребе Министарства здравља можете се информисати директним позивом Амбасади Р. Србије у Копенхагену.

Апелујемо да сви заинтересовани појединци и правна лица - уколико су у могућности, а због чињенице да се потребе за одређеним врстама робе мењају - хуманитарну помоћ упућују у новцу.

Број контакт телефона Кризног штаба МСП: +381-66-8066-224.

Прикупљање хуманитарне помоћи у Амбасади

На фотографијама је део хуманитарне помоћи за настрадале у поплавама у Р.Србији, која је прикупљена у Амбасади Р.Србије у Копенхагену и њено преузимање из Амбасаде ради даљег транспорта у Србију. Део хуманитарне помоћи ће бити превезен у Р.Србију возилима фирме "Топ Тоурс" из Хилерода, љубазношћу власника и директора  Драгана Поповића.
 

 



Вести
Завршена школска 2016/2017 година допунске школе "Свети Георгије" у Копенхагену
”ДАНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ” У ФРЕДЕРИКСВЕРКУ
ОДРЖАВАЊЕ 17. КРОСА РТС ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ У ДАНСКОЈ
Одржавање 8. Конференције српске медицинске дијаспоре у Београду
ОБАВЕШТЕЊЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ ПЕРУ
Међународни јавни конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје З. Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
ОБАВЕШТЕЊЕ О ИСПЛАТИ СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Обележавање Светог Саве у Копенхагену
Споразум о укидању виза између Србије и Кине
ОДРЖАВАЊЕ ДРУГОГ ДЕЧЈЕГ И ОМЛАДИНСКОГ ФЕСТИВАЛА У ФРЕДЕРИКСВЕРКУ
ЗАМЕНА ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА!
ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ МСП И МПНТР О ОРГАНИЗОВАЊУ ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ИНОСТРАНСТВУ
МАНИФЕСТАЦИЈА УРУЧИВАЊА ЂАЧКИХ КЊИЖИЦА У АМБАСАДИ
Представљање српског језика и културе
Манифестација „Крос РТС у дијаспори“
ОДРЖАВАЊЕ 16.КРОСА РТС-А У ХИЛЕРОДУ ДАНСКА
Културни фестивал "Никола Тесла"
Case Competition 2016 - Copenhagen
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Прослава Св. Саве у Копенхагену
ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ КЛАДОВО У ПОСЕТИ ДАНСКОЈ
ДЕЧЈИ И ОМЛАДИНСКИ ФЕСТИВАЛ У ФРЕДЕРИКСВЕРКУ
Годишња конференција међународне асоцијације градова “Eurocities” , 06-08. новембар 2015.
Изложба и промоција „ЋИРИЛИЦЕ“ у библиотеци у Фредериксверку
КУКС 2015
Допунска настава на српском језику у Данској
СПОРАЗУМ О УКИДАЊУ ВИЗА ИЗМЕЂУ Р. СРБИЈЕ И Р. МОЛДАВИЈЕ
Информација о предности уплате новца преко Јавног предузећа "Пошта Србије"
ОДЛУКА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ КАТАРА, КУВАЈТА, ОМАНА И БАХРЕИНА
ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
Архива вести