| |     latinica | english  
Насловна
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - ОБАВЕШТЕЊЕ О ГЛАСАЊУ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ, 17. ДЕЦЕМБРА 2023

Обавештавамо држављане Републике Србије који су благовремено поднели прописно попуњене захтеве  и остварили право да гласају у иностранству, односно о томе добили релевантна решења, да ће се гласање на изборима за посланике Народне скупштине Републике Србије за бирачко место број 27  АМБАСАДА Р. СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ, одржати у недељу 17. децембра 2023. године, од 07:00 до 20:00 у просторијама Амбасаде Svanevænget 36, 2100 Копенхаген.
Приликом доласка на гласање потребно је да грађани, који су уписани у бирачки списак Амбасаде, са собом понесу важећи пасош Републике Србије или важећу личну карту Републике Србије.

 Одлука о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине, који ће бити одржани 17. децембра 2023. године.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ по локалном времену у Србији), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Уз захтев за гласање у иностранству, потребно је приложити копију важеће личне карте или пасоша. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је да подносилац захтева приложи копију очитане личне карте, уколико је поседује. То је од значаја због увида у адресу пребивалишта лица које подноси захтев.

За више информација посетите https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/.

Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте и сами електронским путем  проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко сајта МДУЛС, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у Републици Србији а није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је да поднесе захтев  за упис у ЈБС, како би исти био обрађен у оквиру система ЈБС. Пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се обрађује и захтев за гласање у иностранству. 

Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу eУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:
- електронским путем слањем скениране документације на адресу: serbianemb@city.dk
- слањем поште на адресу:
Svanevænget 36 
2100 København Ø, Denmark

 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у области образовања

Конкурс, који има за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћирилично писмо, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета у области образовања, биће отворен од 13. октобра 2023. године до 23. октобра 2023. године. Све информације о начинима пријављивања и условима Конкурса можете да пронађете путем линка: www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.phpДКЦБ на првом хуманитарном дипломатском базару у Копенхагену

СРБИЈА ПРОМОВИСАЛА ГРНЧАРСКЕ РАДОВЕ РАДИОНИЦЕ ДКЦБОдјеци о успешној презентацији Србије у Копенхагену

ЧИТАМО У ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ ВЕСТИ-OnilneПрви дипломатски базар у Копенхагену

СВЕТ УПОЗНАО СРБИЈУЧитајте на сајту ДКЦБ-а

MАРКО КРАЉЕВИЋ ПО ПРВИ ПУТ МЕЂУ ДЕЦОМ У ДАНСКОЈПоклон Амбасаде Србије и Дечјег културног центра нашој деци у Данској

ЧИТАМО НА САЈТУЧитамо у штампаном и електрнском издању "Вести"

https://www.vesti-online.com/srbi-nosili-lucu-slobode/У свом штампаном и online издању "Вести" извештавају о прослави Св.Саве у КопенхагенуУ недељу, 30. јануара, прославили смо школску славу Светог Саву

ПОЈТЕ И УТРОЈТЕ

 

Са нашом децом, учитељима, народом у расејању, у недељу смо славили школску славу Св. Сава у Цркви Св. Великомученика Георгија у Копенхагену где се и одржава настава.
 


Oпширније...
Интевју амбасдорке Јасмине Митровић Марић престижном магазину "Еколист"
 

 


Oпширније...
Славимо 105 година дипломатских односа Београд - Копенхаген

"ИЛУСТРОВАНА ПОЛИТИКА" О ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈА У ДРЖАВНОМ АРХИВУ СРБИЈЕСедница СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

ГОВОР МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.


Oпширније...
Културна дипломатија - најава догађаја

ИЗЛОЖБА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "КРАЉЕВИНА СРБИЈА И КРАЉВИНА ДАНСКА"Економска сарадња Краљевине Данске и Републике Србије

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИСУСТВOВAO СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ НОВОГ ПРОИЗВОДНОГ ПОГОНА ФАБРИКЕ “GRUNDFOS”

 

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању новог производног погона фабрике данске компаније ”Грундфос” у Инђији и том приликом указао на важност инвестиција и укупне сарадње Краљевине Данске и Републике Србије.


Oпширније...
Интензивна дипломатска активност у Њујорку

СЕЛАКОВИЋ: AФИРМИСАЛИ СМО НАШУ ПОЛИТИКУ

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане. 


Oпширније...
77. заседање Генералне скупштине Уједињених нација

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА ГЕНЕРАЛНОЈ ДЕБАТИ 77. ЗАСЕДАЊА ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.


Oпширније...
Мултимедијалним програмом „Традиција за будућност 2022“ у Амбасади Србије наша дијаспора слави Дана српског јединства, слободе и националне заставе

ЛЕПОТОМ НАРОДНИХ РУКОТВОРИНА, ПЕСМОМ И КОЛОМ, ДЕСЕТЕРЦЕМ И РАДИОНИЦАМА УЧИМО О ТРАДИЦИЈИ, ЧУВАМО ЈЕ И УНАПРЕЂУЈЕМО

 

На Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра, заједно са Културним форумом „Просвета“ и Колом српских сестара из Копенхагена, приредили смо мултимедијални културно-образовни програм са радионицама-учионицама народних рукотворина, изложбом народних ношњи од којих су неке биле старе преко 250 година, али и новим, модерним одевним и кућним текстилом, накитом, па и играчкама инспирисаним традиционалним мотивима. 

 

 

Oпширније...
Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРЕДСЕДАВАО САМИТОМ У ОКВИРУ ИНИЦИЈАТИВЕ ОТВОРЕНИ БАЛКАН

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.


Oпширније...
Академска дипломатија Србије у Данској

НАША АМБАСАДОРКА ГОВОРИ У ДАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

 

У присуству многобројних колега дипломата, парламентараца, професора са Универзитета у Копенхагену и Универзитета у Алборгу, студентима дипломатије који већ раде у различитим министарствима Краљевине Данске, уручени су сертификати о завршеном додатном семинару „Млади лидери Данске“.

 


Oпширније...
У нашој Амбасади: Оперативци из Србије и Хрватске заједно у студијској посети о сарадњи у случајевима природних катастрофа

„ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“ – СУСРЕТ СА ДАНСКИМ КОЛЕГАМА И НАУЧНИЦИМА

Учесницима преограничног пројекта из Србије и Хрватске „Мултисекторски приступ катастрофама у Осјечко-барањској жупанији и АП Војводини – Заједно смо јачи“ која се финансира из IPA фондова ЕУ, наша Амбасада се потрудила да у Данској пронађе и ангажује адекватне саговорнике и предаваче и да приреди не само врхунске академске услове у нашој кући, већ и пријатан, незабораван доживљај гостопримства и дружења. 


Oпширније...
ЈУБИЛАРНИ, 20 КРОС РТС-а “ГРАНД ПРИ РАДИО БЕОГРАДА“ ЗА ДЕЦУ У ДИЈАСПОРИ

У ДАНСКОЈ ТРЧИМО У ЧАСТ НАШЕГ ОСНИВАЧА ЂОРЂА ЧУЛУЛЕЈЕВИЋА, ЗА ТРОФЕЈ СА ЊЕГОВИМ ИМЕНОМ

Кишна па сунчана хладна субота у Копенхагену, дан када је одржан 20. крос РТС-а „Гранд при Радио Београда“ за децу у дијаспори.


Oпширније...
Председник Вучић положио заклетву

 

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.


Oпширније...
Студијска посета дипломаца са Универзитета у Копенхагену и у Алборгу

БУДУЋЕ ДИПЛОМАТЕ УЧЕ У АМБАСАДИ СРБИЈЕ НА ПРЕДАВАЊУ И ПРЕЗЕНТАЦИЈИ

У Амбасади Србије, амбасадорка др Јасмина Митровић–Марић угостила је студенте завршних година основних и мастер студија политичких наука (одсек дипломатија) са Универзитета у Копенхагену и Универзитета у Алборгу, који већ раде у различитим данским институцијама, понајвише у данском МИП-у и Парламенту. Догађај је организован у сарадњи са универзитетским професром др Шахамаком Резаијем, директором данског Центра за науку и економску дипломатију (CSCD), а у оквиру иницијативе „Чај са амбасадором“.


Oпширније...
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

ДИПЛОМАТСКИ ДИЈАЛОГ О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.


Oпширније...
Министар Селаковић - завршна изјава на 132. заседању Комитета министара Савета Европе

СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА ЋЕ СЕ СВИМ ДИПЛОМАТСКИМ И ПОЛИТИЧКИМ СРЕДСТВИМА БОРИТИ ПРОТИВ ЗАХТЕВА ТЗВ. КОСОВА У СЕ

 

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији. 


Oпширније...
Учешће МСП Н.Селаковића на 132. МС СЕ у Торину

СЕЛАКОВИЋ: ЗАХТЕВ ТЗВ. КОСОВА ЗА ЧЛАНСТВО У СЕ У СУПРОТНОСТИ СА ПРАВИЛИМА И НОРМАМА ОВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.


Oпширније...
Причом о Србији славимо Андерсенов рођендан, 2. април - Светски дан књиге за децу

ХАНС КРИСТИЈАН АНДЕРСЕН О СРБИЈИ И СРБИМА У ПУТОПИСНОЈ ПРОЗИ "БАЗАР ЈЕДНОГ ПЕСНИКА" ИЗ 1842. ГОДИНЕ


Oпширније...
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.

Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.

Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.

01. март 2022.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 Конкурс за суфинансирање пројеката дијаспоре

ЈAЧАЊЕ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ  

 
Обавештавамо да је МСП Н.Селаковић 14. фебруара о.г. донео одлуке бр. 51/30-2022/01 и бр. 52/30-2022/01 о расписивању конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на понуђене конкурсе.Уручена одликовања поводом Дана државности Републике Србије

ВУЧИЋ: СЛАВЕЋИ СРЕТЕЊЕ ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА ЖЕЛИМО СЛОБОДНУ, ЈАКУ И МОДЕРНУ СРБИЈУ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.


Oпширније...
Дан државности Републике Србије

У 2022 када поносно бројимо 105 година дипломатских односа Београда и Копенхагена, свима у отаџбини и расејању честитамо Сретење, Дан државности Републике СрбијеСрбија постаје регионални технолошки и научни лидер

БЕОГРАД ДОБИЈА ЦЕНТАР ЗА ЧЕТВРТУ ИНДУСТРИЈСКУ РЕВОЛУЦИЈУ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.


Oпширније...
Репортажа у „Вестима“ о прослави школске славе Свети Сава у ДанскојСвети Сава - три године смо чекали на нови сусрет

ПОУКЕ И ПОРУКЕ СВЕТОГ САВЕ

 

Три године су прошле од нашег последњег сусрета у Црквама "Св. Великомученик Геогрије" и "Св. Великомученик Димитрије", од најлепшег празник аиспуњеног дечјом песмом, радошћу, молитвама и мислима у славу Светом Сави, првом српском учитељу и просветитељу. У Данској се славило у обе наше цркве - и у Копенхагену и у Сикеборгу. 

Колектив Амбасаде предводила је амбасадорка Јасмина Митровић Марић која је поклонила књиге за школску библиотеку, уметничке постере Света лоза Немањића, часопис за децу "Светосавско звонце" за све ученике допунске школе на српском језику и, наравно, слаткише.  


Oпширније...
Медијски одјеци културне и јавне дипломатије Амбасаде у Копенхагену - преглед

ДА СЕ И ДОБРЕ ВЕСТИ ДАЛЕКО ЧУЈУ – КУЛТУРНА И ЈАВНА ДИПЛОМАТИЈА 

На десетине различитих медија пренеле су вест о успешно завршеном једногодишњем напору Амбасаде Републике Србије да уља на платну и акварели са својствима националног културног добра која се налазе у Краљевини Данској, буду донете у Србију. Кликни на лого и читај....

Tanjug - Home | Facebook EURONEWS OD DANAS I NA SRPSKOM: Politika logo
RTV – Vojvodine | Copeam Vesti iz Srbije - Vesti.rs Наслови | Dnevnik
Telegraf.RS Logo – BBICC TopVesti.rs - Sve vesti na jednom mestu Активности ДКЦБ се са пажњом прате у српским допунским школама у  иностранству, што нам између осталог показују објаве на медијском порталу  www.rasejanje.info – Дечји културни центар Београд

Пре тога, Амбасада је, у сарадњи са најпрестижнијом мултидисциплинарном уметничком манифестацијом данске престонице - Копенхашким фестивалом архитектуре, организовала и била покровитељ Дана српског филма из периода црног таласа. Ова изузетна филмска прича о доприносу српског филма историји европске, па и светске кинематографије, за Данце је била право откриће,  а имала је своје одјеке и у медијима – сасвим заслужено.


Oпширније...
Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност

БРНАБИЋ: ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА 4 ВАЖНА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА СРБИЈУ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.


Oпширније...
Великим подухватом Амбасаде, употпуњена колекција Галерије Бељански вредним платнима која у Србију стижу из Данске

СЛИКАР СЕ ВРАЋА КУЋИ – ЧЕТИРИ ДЕЛА Проф. ЈЕФТА ПЕРИЋА СТИЖУ У СРБИЈУ

 

Вредна дела из своје породичне колекције, Спомен збирци Павле Бељански поклонио је власник, господин Бјарн Нилсен. Није желео да слике буду отуђене, продате на аукцији, те је његов гест још драгоценији и значајнији. Желео је да се врате и сретну са завештањем најбољег друга.

 

Пријатељи Јефто и Павле, заједно су исписивали значајна повесна поглавља српског и југословенског сликарстава, колекционарства, посвећености. Зато смо, овде у Амбасади, са изузетним осећањем важности да се национално културно благо сабира у Србији, приступили остварењу захтевног задатка.


 


Oпширније...
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.

04. децембар 2021. годинеЧланство у ЕУ je апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење

СЕЛАКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА ЖИОФРЕОМ И АМБАСАДОРИМА ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.

Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.
 


Oпширније...
Конференцији за новинаре Ана Брнабић у Паризу

СРБИЈА ОЧЕКУЈЕ ПОДРШКУ ЗА ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.


Oпширније...
Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу

ВАЖНА УЛОГА УНЕСКА ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКЕ БАШТИНЕ НА КОСМЕТУ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.


Oпширније...
Делегација Владе Републике Србије у Копенхагену: о нашем европском путу и данским очекивањима

ПРИЈАТЕЉСТВО И САРАДЊА ЗАПОЧЕТИ У БЕОГРАДУ, ИСИЈАВАЈУ И У КОПЕНХАГЕНУ – О ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ И ДАНСКОМ ОЧЕКИВАЊИМА

На постигнућима изузетно успеле посте МИП Данске Јепе Кофода и сарадника Београду, Амбасада у Копенхагену је припремила нове састанке делегације Владе Републике Србије са високим званичницима из Кабинета данске премијерке Мете Фредериксен и Кабинета МИП-а који су задужени за суседе ЕУ, политику проширења ЕУ и Србију. Нашу делегацију, поред амбасадорке Србије и прве саветнице, чинили су представници Кабинета премијерке Р. Србије и Министарства за европске интеграције. 


Oпширније...
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

ВУЧИЋ: УГРОЖЕНОСТ КЛИМЕ НАЈВАЖНИЈА ТЕМА ДАНАШЊИЦЕ

 

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

 


Oпширније...
Конзуларни дан у Силкеборгу

 

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Копенхагену одржаће конзуларни дан у суботу, 11. децембра 2021. године од 14,00 до 18,00 часова, у просторијама Српске православне цркве Свети Димитрије у Силкеборгу, Grauballe Gudenåvej 25, 8600 Silkeborg.Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама

БРНАБИЋЕВА И ЈОКСИМОВИЋЕВА СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ И АМБАСАДОРИМА ЧЛАНИЦА ЕУ О РЕФОРМАМА И ОТВАРАЊУ КЛАСТЕРА

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, заједно са министaрком за европске интеграције и главним преговарачем Јадранком Јоксимовић, састала се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ.


Oпширније...
У сарадњи престижног Копенхашког фестивала архитектуре и Амбасаде Србије у Копенхагену, У Данском институту за филм премијерно су представљена три филма по избору Нине Бачун

ДАН СРПСКИХ РЕДИТЕЉА У КОПЕНХАГЕНУ: „ЦРНИ ТАЛАС НА ФИЛМУ СРПСКИХ АУТОРА,  ЕВРОПСКА ЈЕ ВРЕДНОСТ У УМЕТНОСТИ“

У свом говору, амбасадорка Јасмина Митровић Марић је истакла: „Филмови српских аутора из периода црног таласа, а тако су их сама власт и њени цензори назвали, много су више и дубље од сведочанства, уметничког документа једног доба. Они су достигли врхове уметничке вредности градећи нови хуманизам кроз филмске метафоре, нову филмску поетику, читав нови, велики филмски језик. Отуда су и овенчани најзначајнијим наградама на европским и светским фестивалима током седамдесетих и бране свој углед култних, свевремених филмских прича. Речју – црни талас на филму српских аутора, европска је вредност у култури.“


Oпширније...
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

ГОВОР МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА НА СЕДНИЦИ СБУН ПОСВЕЋЕНОЈ РАДУ УНМИК-А:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.


Oпширније...
Амбасада Републике Србије у Данској и Копенхашки фестивал архитектуре 2021. представљају

ДАН ПОСВЕЋЕН СРПСКИМ АУТОРИМА ИЗ ПЕРИОДА КОЈИ ИСТОРИЈА ЕВРОПСКЕ И СВЕТСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ ПАМТИ КАО - Југословенски црни талас

 

Синематека, 9. октобар од 16:15h до 22:15h

Веома поносни што су српски редитељи и наслови избор селектора овогодишњег Копенхашког фестивала архитектуре 2021. (овде сајт фестивала ), са задовољством најављујемо пројекцију три филма два српска аутора из периода црног таласа који је обележио период последњих година шесте деценије прошлог столећа и прве године осме деценије. 


Oпширније...
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац

ВУЧИЋ И ЛАЈЕН ОЗНАЧИЛИ ПОЧЕТАК РАДОВА НА ПРУЗИ НИШ-БРЕСТОВАЦ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Коридору 10, као и потписивању Уговора између Јавног предузећа Коридори Србије и Конзорцијума STRABAG AG и STRABAG д.o.o. Београд о изградњи прве фазе Ауто-пута мира на деоници Мерошина – Мерошина 1.


Oпширније...
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

ВУЧИЋ: СРБИЈА НИЈЕ ПРЕКРШИЛА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ, НИ РЕЗОЛУЦИЈУ 1244

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.
 


Oпширније...
МСП Републике Србије у Њујорку на Генералној скупштини УН

СЕЛАКОВИЋ У ЊУЈОРКУ СА 28 ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ О ЕКОНОМСКИМ УСПЕСИМА СРБИЈЕ И СИТУАЦИЈИ НА КИМ

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.


Oпширније...
Говор председника владе Републике Србије Ане Брнабић на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања ГС УН у Њујорку.

ПРИШТИНА ОЗБИЉНО УГРОЗИЛА МИР И РЕГИОНАЛНУ СТАБИЛНОСТ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:


Oпширније...
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

СРБИЈА МЕЂУ ПРВИМ ЕВРОПСКИМ ЗЕМЉАМА НАБАВИЛА КОВИД ВАКЦИНЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.


Oпширније...
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

ВУЧИЋ: ОБЕЛЕЖАВАМО ПРАЗНИК НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА

 

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу. 


Oпширније...
Кампања заштите имовински права Срба у Федерацији БиХ

ГУЈОН ОВЈАВИО ПОЧЕТАК МЕДИЈСКЕ КАМПАЊЕ

 

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону на конференцији за медије објавио почетак медијске кампање посвећене информисању Срба пореклом из ФБиХ о потреби заштите имовинских права које заједнички спроводе органи Републике Србије и Републике Српске.

 


Oпширније...
Вучић и Брнабић са данским МИП Ј.Кофодом

ПОДРШКА ДАНСКЕ СПРОВОЂЕЊУ РЕФОРМИ И ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА

 

Председник Републике Србије Александар Вучић, а затим и премијерка Ана Брнабић примили су данас министра спољних послова Краљевине Данске Јепеа Кофода.


Oпширније...
Посета данског МИП Србији

СЕЛАКОВИЋ ЗАХВАЛИО KРАЉЕВИНИ ДАНСКОЈ НА ПОДРШЦИ ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ

 

Министар спољних послова Никола Селаковић је, у разговору са данским министром спољних послова Јепеом Kофодом, захвалио Kраљевини Данској на подршци европској интеграцији Србије. 


Oпширније...
Јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА 

Министар спољних послова Н. Селаковић донео је одлуку о расписивању јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Предлоге за доделу националног признања може поднети:

- Организација дијаспоре и организација Срба у региону,

- Удружење чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националних признања,

- Дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије,

- Цркве и верске заједнице

- Предлог за доделу национално признања „Мајка Србија“ могу поднети и јединице локалне самоуправе у Републици Србији.

Увид у конкурс могуће је извршити на следећим линковима:

https://www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

БОЖЕ, ПРАВДЕ!

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.


Oпширније...
Изложба новосадског „Атеље 61“ уприличена у данима одржавања европске изложбе European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6

ТАПИСЕРИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ ПРЕСТИЖНОГ ДАНСКОГ УМЕТНИЧКОГ ЦЕНТРА „KUNS CENTRET SILKEBORG BAD“

Директорка Центра Доте Киркеби Андерсен изразила је изузетно задовољство вишедеценијском сарадњом са „Атељеом 61“ као једном од најзначајнијих европских институција у области израде, али и уметничких домета таписерија. Амбасадорка Јасмина Митровић Марић нарочито је подвукла значај победе уметности и стваралаштва над пандемијом, уметности која је, упркос свим препрекама и одлагањима, пронашла пут до зидова музеја и срца посматрача: „И уметност је лек, а сарадња међу ствараоцима Србије и Данске најлепши пример културне дипломатије која гради пријатељства међу народима и уметницима кроз стваралачке процесе који су позив да се међусобно упознамо и откријемо да, иако живимо на различитим крајевима истог континента, заправо делимо небројене нити које су нам заједничке, исте, баш као нити које творе сву лепоту једне таписерије. Културе у дијалогу – најлепши сусрети држава и нација.“  


Oпширније...
Интервју председника Србије Александра Вучића немачком дневнику „Ханделсблату“

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ОДЛУЧИЛИ СМО - НАШ ЦИЉ ЈЕ ЕУ, АЛИ ЈЕ КИНА ВАЖАН ПАРТНЕР

 

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.


Oпширније...
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на скупу у Њујорку

СРБИЈА ОСТВАРИЛА ВЕЛИКИ УСПЕХ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.


Oпширније...
Пројекат Фонда за науку Р. Србије доводи у Копенхаген српске научнике

СРПСКИ И ДАНСКИ НАУЧНИЦИ НА ЗАЈЕДНОЧКОМ ПРОЈЕКТУ О УЗРОЧНО - ПОСЛЕДИЧНМ ОДНОСУ ЗДРАВЉА И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Подржавајући посвећено научне и културне пројекте као значајну промоцију Србије кроз активну  академску и културну дипломатију, амбасадорка Јасмина Митровић Марић је угостила Проф. др Јелену Радонић и Проф. др Мају Турк Секулић из Србије и њихову колегиницу са Универзитета у Копенхагену Проф. др Зорану Јовановић Андерсен. Међусобна подршка, упознавање са циљевима пројекта који је у току, али и са настојањима наше Амбасаде у Копенхагену да промовише академску и културну сарадњу и несебично буде на услузи српској академској заједници, били су део разговора и сусрета.


Oпширније...
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“

ВУЧИЋ, ЗАЕВ И РАМА О "МАЛОМ ШЕНГЕНУ"

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo је данас путем видео-линка на конференцији „Мини Шенген“ са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Званичници су разговарали о даљим корацима у регионалној сарадњи, као процесу од виталног значаја за напредак Западног Балкана и европског пута у целини.


Oпширније...
Премијерка разговарала са министром спољних послова Данске

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас телефоном са министром спољних послова Краљевине Данске Јепеом Кофодом о ситуацији у вези са пандемијом COVID-19 и o актуелном процесу вакцинације.

Брнабић је такође упознала Кофода са најважнијим активностима у области владавине праве и са актуелним процесом у вези са уставним амандманима.

Кофод је истакао да Данска поздравља то што је Србија прихватила нову методологију у процесу приступања Европској унији.

Саговорници су разговарали и о свеукупним односима двеју земаља.

Извор/фото: srbija.gov.rs

11. јун 2021.Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.


Oпширније...
„е-Конзулат”, нова услуга Министарства спољних послова

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ ПРЕДСТАВИО НОВУ УСЛУГУ „Е-КОНЗУЛАТ“

 

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

 


Oпширније...
Председник Вучић званичницима ЕУ честитао Дан Европе

ВУЧИЋ: ЕВРОПУ СМАТРАМО НАШОМ КУЋОМ

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.
 


Oпширније...
Честитка министра Селаковића

СЕЛАКОВИЋ ЧЕСТИТАО ДАН ЕВРОПЕ ЖОЗЕПУ БОРЕЛУ

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом, 9. маја, Дана Европе високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борелу у којој је изразио уверење да ће идеја уједињења различитости у миру и солидарности и даље бити идеја водиља Европске уније.


Oпширније...
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

ВУЧИЋ: „СРБИЈА ЈЕ 2020. ГОДИНЕ БИЛА У САМОМ ВРХУ ПО ПРИВЕДНОМ РАСТУ У ЕВРОПИ”

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

ВУЧИЋ: „ХОЋЕМО ДА ОД „ТОРЛАКА” НАПРАВИМО ЈЕДНУ ОД НАЈБОЉИХ ФАБРИКА ВАКЦИНА У ЕВРОПИ”

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.


Oпширније...
Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге у посети Београду

СЗО ОЦЕНИЛА ИМПРЕСИВНИМ ПРОЦЕС ИМУНИЗАЦИЈЕ У СРБИЈИ

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.
 


Oпширније...
Министар Селаковић на седници Савета безбедности УН

СЕЛАКОВИЋ: ПРИШТИНА ИСТРАЈАВА У КАМПАЊИ МРЖЊЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.
 


Oпширније...
Говор министра Селаковића на СБ УН

СЕЛАКОВИЋ: ПОЛИТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ АЛБАНАЦА НА КИМ СВЕ ЈАЧИ

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.
 

 


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

22 ГОДИНЕ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРЈ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив....


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВОВАО ЈЕ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА СЕЋАЊА НА 17. МАРТ 2004. ГОДИНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније

ВУЧИЋ И ФАБРИЦИ О НАСТАВКУ БОРБЕ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ КОВИД-19

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о наставку борбе против пандемије Ковид-19 и изазовима у процесу масовне вакцинације, као и о динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и стабилности у региону.  


Oпширније...
Република Србија у Месецу Франкофоније

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Републике  Србије у Копенхагену вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.Кјото - Учешће министраСелаковића видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу

СЕЛАКОВИЋ: БОРБА ПРОТИВ СВИХ ОБЛИКА КРИМИНАЛА ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.


Oпширније...
Изабран 46. Патријарх српски

МИТРОПОЛИТ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКИ ПОРФИРИЈЕ ИЗАБРАН ЗА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ

 

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Председник Вучић на војној вежби у Панчеву

ВУЧИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА ДИЈАЛОГ О КИМ, АЛИ НЕЋЕ БИТИ ПОНИЖАВАНА

 

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији

ВУЧИЋ СА СЕМОМ ФАБРИЦИЈЕМ О ЕВРОПСКОМ ПУТУ СРБИЈЕ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарао о европском путу Србије, наставку борбе против пандемије Ковид-19, спровођењу политичких и економских реформи, уз посебан акценат на владавину права и планове за нове инвестиције ЕУ у нашој земљи.


Oпширније...
Министарство спољних послова Републике Србије вам жели срећан Савиндан

СЕЛАКОВИЋ И ГУЈОН ЧЕСТИТАЛИ САВИНДАН

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ПРИОРИТЕТИ

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Oпширније...
Из интервјуа председника Републике Србије

ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ

 

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.


Oпширније...
За нашу децу у расејању - и библиотека, и уџбеници, и звучне матрице и стална брига о трећој, четвртој генерацији рођеној у Краљевини Данској

„ПОЗДРАВ ИЗ СРБИЈЕ“– МИЊА СУБОТА ПЕВА О ЉУБАВИ ПРЕМА ОТАЏБИНИ НАЈМЛАЂИМА У РАСЕЈАЊУ

 

Последњег дана 2020. године, са жељама да нам Нова буде здравија, радоснија, срећнија, следећи један од својих приоритета, а то је рад са дијаспором, у нашој Амбасади смо угостили учитељицу Ксенију Маричић и поклонили јој нове садржаје за додатни рад са нашом децом у допунској школи на српском језику – двојезичну књигу о најпознатијем јунаку Краљевићу Марку, календаре са дечјим радовима и најновије програмско музичко издање брижљиво бираних стихова и нота о љубави према отаџбини за наше најмлађе са идејом да са усвојеним садржајима самостално наступају пред својим укућанима, другарима, на приредбама и свечаностима... да певуше на путу до школе, уз игру…  


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ О ЗНАЧАЈУ ВЕЗА ДИЈАСПОРЕ И МАТИЦЕ

 

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

 


Oпширније...
Министар Селаковић у интервјуу за Танјуг

СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ

 

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.


Oпширније...
Председник Вучић се обратио јавности

ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ 

 

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане. 


Oпширније...
У Србији почела вакцинација против COVID-19

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.


Oпширније...
Министарство спољних послова - САОПШТЕЊЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.Састанак Савета за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ

БРНАБИЋ И БОРЕЉ: ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ ПРЕГОВОРА

Влада Републике Србије је саопштила да је, у четвртак, 17.12.2020. године, на састантку Савета за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ, поздрављен укупан напредак постигнут у досадашњим приступним преговорима Србије, прихватање унапређене методологије проширења која би требало да убрза процес уласка Србије у ЕУ и поновљена подршка ЕУ путу Србије ка чланству. 


Oпширније...
МСП Никола Селаковић са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији

СЕЛАКОВИЋ: ПУНОПРАВНО ЧЛАНСТВО У ЕУ ОСТАЈЕ ПРИОРИТЕТ НОВЕ ВЛАДЕ

 

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је у среду, 16.12.2020. године, путем видео везе са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ.


Oпширније...
Евроинтеграције Србије

ЈОКСИМОВИЋ И РОТ О ПРЕГОВОРИМА СРБИЈЕ И НОВОЈ МЕТОДОЛОГИЈИ

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић одржала је данас видео састанак са државним министром за европске послове у Министарству иностраних послова Немачке Михаелом Ротом, са којим је разговарала о актуелној епидемиолошкој ситуацији у две земље и ЕУ, као и процесу евроинтеграција Србије.   


Oпширније...
Mедији и дијаспора у доба короне

ДЕСЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

 

Удружење новинара Србије (УНС) уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, организоваће 29.12.2020.г. онлајн Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Пријавите се на: ana.petronijevic@uns.rs

 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.            

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.Председник Александар Вучић са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ

СРБИЈА И ЕУ – ПОСВЕЋЕНОСТ ПУНОПРАВНОМ ЧЛАНСТВУ

"Очекујемо од Европске Уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре", истакао је Председник Републике Србије Александар Вучић у уторак, 8. децембра 2020. године на састанку са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, одржаном у Палати Србија. 

 


Oпширније...
Краљевина Данска на манифестацији "Радост Европе" у Београду

ЧАРОБНИ СВЕТ АНДЕРСЕНОВИХ БАЈКИ

„Радост Европе“ је најстарија међународна манифестација стваралаштва деце европског континента која долазе у Београд, дечју престоницу, сваког октобра. Ова манифестација је носилац престижне европске EFFE Label награде „Remarkable arts festival – Europe for festivals – Festivals for Europe“.


Oпширније...
НАСТАВАК РАДА КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉEЊА

Обавештавамо грађане да је од понедељка, 08.06.2020. године, МОГУЋЕ ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ПАСОШ У АМБАСАДИ, уз претходно телефонским путем заказан термин.

Молимо да формирате ред испред Амбасаде, на размаку од 2 метра од лица испред Вас.

Улажење у просторије Амбасаде биће могуће само лицу које у том тренутку подноси захтев за пасош (или неку другу конзуларну радњу), након чега ће то бити омогућено следећем лицу које стоји у реду. Чекање на ред у просторијама Амбасаде неће бити могуће, па Вас зато молимо да се придржавате заказаних термина.

Странке су у обавези да по уласка у Амбасаду дезинфикују руке и користе властиту оловку.ФЕБРУАР, 2020. ДАН ДРЖАВНОСТИ

КУЛТУРЕ У ДИЈАЛОГУ: СРБИЈА У ОБЈЕКТИВУ ЈЕДНОГ ДАНЦА, ДАНСКА У КИСТУ ЈЕДНОГ СРБИНА

Прошле године смо, поводом Дана државности, основали прву Дипломатску библиотеку у Краљевској универзитетској библиотеци у Копенхагену (види….) и мултимедијалном изложбом у том престижном здању подсетили на 103. годину од успостављања дипломатских односа између Београда и Копенхагена (види…). Пред нама је био изазов да и ове године мотивишемо драге колеге да буду активни учесници наше прославе. Зато смо им приредили дијалог два уметничка израза, два града, два уметника – Данца и Србина. Једног смо најавили, други је био изненађење.


Oпширније...
Дијаспора слави Дан државности - Фебруар 2020

ЗА СВОЈУ КУЋУ, У СВОЈОЈ КУЋИ 

Наша Амбасада посебну пажњу посвећује раду са дијаспором о чему сведоче бројне акције оренуте посебно младима и деци. Тако су у другом, вечерњем делу прославе, салоне своје амбасаде испунили грађани Србије у расејању. 


Oпширније...
Амбасада оформила библиотеку поводом Св. Саве

ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ!

 

На академији приређеној у Храму Св. Георгија, свештеник Александар Самарџић, у име цркве, учитељица, ђака и родитеља, захвалио се Амбасади Републике Србије и посебно амбасадорки на личном и несебичном ангажовању, да се оформи библиотека, коју ће користити све генерације Срба у Копенхагену. Библиотеке Српске допунске школе и Храма Светог Георгија су богатије за књиге и уџбенике, које су даровали: Градска библиотека Београда, Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства, Матица српска и Управа за дијаспору Министарства спољних послова.


Oпширније...
Франкфуртске Вести о пливању за Часни крст у КопенхагенуПравославна и светосавна традиција чува се и у Данској

 ЗА КРСТ ЧАСНИ КРОЗ ТАЛАСЕ БАЛТИЧКОГ МОРА

 

Сваке године постављамо нове рекорде у броју учесника и посматрача богојављенске свечаности пливања за Часни крст. Није нам било тешко да Данцима које је привукао догађај на обали поносно објашњавамо шта се то дешава. У организацији СПЦ у Копенхагену и, разуме се, несебичну помоћ Амбасаде, још једном нас је окупило чување традиције.


Oпширније...
Финансијски водич за повратнике

ИНФОРМАТОР НАРОДНЕ BANKE SRBIJE

Народна банка Србије је, у циљу испуњавања својих Законом одређених циљева, израдила Финансијски водић за повратнике, којим настоји да унапреди информисаност наших грађана који желе да се врате у Р.Србију, са аспекта девизних прописа уз настојање да се створе услови за њихов лакши повратак и бржу интеграцију, као и за располагање њиховим новцем. Циљ ових активности јесте да се на једном месту, једноставно и свеобухватно, пруже информације у вези с већином питања из области девизног пословања које су значајне за повратак наших грађана из иностранства, у складу са законом и девизним пословању.

Финансијском водичу можете приступити путем сајта Народне банке  Србије путем следећих линкова: СРПСКА и ЕНГЛЕСКА верзија.Учешће Амбасаде на Конференцији о иницијативи "Појас и пут" у Парламенту Краљевине Данске

СРБИЈА НА ПУТУ СВИЛЕ НЕКАД И САД

У Данском парламенту (The Danish Parliament Folketinget), Велика свечана сала, 13.новембра одржана је научно дипломатска целодневна конференција посвећена Иницијативи Појас и пут, у организацији Центра за науку и комерцијалну дипломатију. Учествовали су високи представници данског Парламента, професори универзитета у Копенхагену, Оденсеу, Алборгу, као и амбасадори бирани по томе што су чланови Међународних институција у вези са Иницијативом Појас и пут.


Oпширније...
Резултати српског здравства поздрављени у Регионалном СЗО за Европу

ЊЕНО КРАЉЕВСКО ВИСОЧАНСТВО ПРИНЦЕЗА МЕРИ И НОВОИЗАБРАНИ ДИРЕКТОР РЕГИОНАЛНЕ СЗО ЗА ЕВРОПУ ДР ХАНС КЛУГЕ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Њено Краљевско Височанство (Her Royal Highness Princess Marie of Denmark) принцеза Мери, која је покровитељка Регионалног СЗО за Европу, указала је ретку част делегацији Србије инициравши сусрет у ком је изрекла похвале и задовољство због начина на који се српско здравство успешно изборило са глобалним проблемом имунизације.


Oпширније...
Миња Субота и Леонтина- Концерт ДКЦБ-а у Амбасади Србије у Копенхагену

ЛЕГЕНДАРНИ МИЊА И ОМИЉЕНА ЛЕОНТИНА ЗА РАДОСТ И ОСМЕХ НАЈМЛАЂИХ СРБА У КРАЉЕВИНИ ДАНСКОЈ

 

По столицама, поду, око сале, у гроздовима испред отворених врата, најмлађи Срби у расејању и њихови родитељи уживали су, радовали се и озарени слушали концерт легенде стваралаштва за децу Миње Суботе и омиљене Леонтине.

Један од приоритета наше Амбасаде је рад са дијаспором, а највише са младима и децом од којих је већина рођена у Краљевини Данској и којима је неопходан стални контакт са Србијом како би и земљу порекла доживели као своју и сачували национално идентитетско биће.


Oпширније...
Заједничка акција Амбасаде и данских пријатеља

ОРТОПЕДСКО ПОМАГАЛО СТИЖЕ У СРБИЈУ

 

Окупљени добротом, радосни што могу да помогну, грађани  Копенхагена и Амбасада учвршћују своје пријатељство и заједничком хуманитарном акцијом


Oпширније...
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска

Брошура о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска


Oпширније...
У сусрет Дану словенске писменост - мултимедијална изложба и предавање о историји српског ћириличког писма у цркви Св.Георгија у Копенхагену

ЋИРИЛИЧКО СЛОВО

На дан Светог Василија Острошког, у сусрет Дану Ћирила и Методија, одржано је предавање о развоју српске ћирилицe, најсавршенијег фонетског писма на свету


Oпширније...
Музичко-поетско путовање Србијом, концерт "Појте и утројте" за нашу децу у Копенхагену

ПОЈТЕ И УТРОЈТЕ – О српској ћирилици, наслеђу, љубави према својој отаџбини 

Свечана соба Амбасаде била је пуна смеха и љубави, песме и игре, топлине и  чисте, искрене радости коју само срећни малишани могу да створе. Тај драгоцени осећај породице на окупу све нас је освојио, певали смо као један, онако као када се не зна ко је родитељ, а ко дете. Сви смо заправо та два сата били као деца окупљена у дневној соби своје заједничке, породичне куће – Амбасаде Србије у Копенхагену.  Једна од мисија наше Амбасаде и јесте да непрестано анимира децу наших грађана у Данској. Пред нама су изазови треће генерације која једва препознаје српски језик и којој је неопходно утолити жеђ за знањем о Србији – земљи својих очева и мајки, својих бака и дека, земљи својих корена. Неговање и чврстина којом те корене везујемо за српску земљу, идентитетско препознавање најмлађих, наша је стална брига.


Oпширније...
Силкеборг: Освештан нови саборни храм српског народа у Краљевини Данској

Свети Димитрије окупио земљаке

Текст: Тихомир Барбуловић

 

Српска заједница у Краљевини Данској прошле године је добила своју другу парохију - парохију Светог великомученика Димитрија у Копенхагену, а однедавно и свој други молитвени храм у граду Силкеборгу.


Oпширније...
Одјеци прославе Дана државности у данским медијима

 

У угледном часопису на енглеском језику Copenhagen Post  на страницама посвећеним најзначајнијим културно-уметничким догађајима у престоници Краљевине Данске, уредници су истакли и Дан државности Републике Србије као догађај од изузетног и запаженог културног значаја за Копенхаген. 

У периодици Краљевске универзитетске библиотеке за хуманистичке студије где смо прославили свој Национални дан низом културних дешавања, догађају је посвећена посебна пажња.

 


Oпширније...
Изложба " Београд - Копенхаген, 102 године дипломатских односа " и оснивање Дипломатске библиотеке - посебности прославе Сретења у престижној библиотеци Универзитета у Копенхагену

СРБИЈА СЛАВИ ПРИЈАТЕЉСТВО,  СЛАВИ РАЗЛИЧИТЕ ЈЕЗИКЕ И КУЛТУРЕ

У присуству очекивано великог броја чланова дипломатског кора и престижних чланова академске и културне заједнице, поводом Националног дана Републике Србије у Универзитетској библиотеци у Копенхагену основана је прва дипломатска библиотека у Данској чији је идејни творац амбасадорка РС Јасмина Митровић Марић. Тако је  овогодишња прослава Дана српске државности заувек остала упамћена по колекцији која слави различите језике и културе.

Овом приликом, у истом простору, отворена је и мултимедијална изложба "Београд-Копенхаген, 102 године дипломатских односа" коју су приредили Архиви Србије и Југославије из Београда, амбасаде Краљевине Данске у Србији и Републике Србије у Данској, Филмске новости, али и Краљевски државни архив на посебан начин. Куриозитети, изненађења, респектабилни  говорници и надасве бројни изузетно угледни гости, допринели су јединственом акдемско-културном догађају вредном пажње.


Oпширније...
Слика саборности и слоге српске дијаспоре на прослави Сретења - Дана државности

МЕЂУ СВОЈИМА

Предвече, у сусрет Сретењу, наша амбасада приредила је програм и пријем за српску дијаспору у Данској.  Једина намера овог окупљања била је да нашим људима приредимо емотивни доживљај, да осете припадност својој земљи, да буду поносни на њу, да пуног срца данима носе сећање на заједничке тренутке у својој кући, својој амбасади. Тако и беше...


Oпширније...
Нова донација болницама у Србији

СРПСКА МЕДИЦИНСКА ДИЈАСПОРА ЗА СВОЈУ ЗЕМЉУ

Из Данске је пут Србије кренула још једна донација медицинског материјала. Овога пута болничка постељина, радни мантили, операциони текстилни сетови и операционе униформе за лекаре и техничаре, болнички јастуци и покривачи, уопште - медицински текстил сваке врсте. Овој донацији обрадоваће се пацијенти у шабачкој и  јагодинској болници, али и многи домови здравља у централној Србији. Уз све ово, бесплатна обука наших хирурга још једно је хумано дело српског гинеколога Небојше Кочановића који ради у Данској.


Oпширније...
Хернинг: Амбасадорка отворила изложбу Вука Ћука и Николе Коље Божовића у престижној галерији "Норбале"

СРПСКИ УМЕТНИЦИ ВУК И КОЉА У ХЕРНИНГУ

 

 

Из текста објављеног 1.2.2019. у дневним новинама "Хернинг", поводом изложбе српских уметника, акадмеских сликара и вајара, Вука Ћука и Николе Коље Божовића на Јуланду - централном делу Краљевине Данске коју је последњег дана јануара свечано отворила амбасадорка Републике Србије у Краљевини Данској, Јасмина Митровић Марић.

Текст написао Хенрик Остер-Јоргенсен, новинар
 


Oпширније...
Позив српској медицинској дијаспори на Десету конференцију, Београд 20-22 јун 2019.

СРПСКИ ЛЕКАРИ У РАСЕЈАЊУ ДОЛАЗЕ У СРБИЈУ

Под покровитељством ЊКВ Принца Александра и Принцезе Катарине Карађорђевић, од 20 до 22 јуна 2019 године у Београду ће се одржати Десета конференција медицинске дијаспоре.

Циљ конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни медицински стручњаци окупе у мисији подршке српском здравственом систему.

Пријем за све учеснике одржаће се 20 јуна 2019 године у Краљевском двору након чека следи вечера у част наших предавача и наших партнера. Свечано отварање ће бити у хотелу Хилтон у Београду, у четвртак 20 јуна у 09,00 сати.

Молимо заинтересоване да се обрате Амбасади Републике Србије у Копенхагену.Саборно и свечано уз Светог Саву

ПРОСЛАВА САВИНДАНА - ШКОЛСКЕ СЛАВЕ У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА СПЦ - 

8 ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ

 

Заједништво и братска љубав били су основна порука литургије и приредбе одржане у Цркви Свети Георгије у Копенхагену. 


Oпширније...
Министар иностраних послова Краљевине Данске, Андерс Самуелсен, у раднoј посети Србији

ПОСЕТА СРПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ  У СТО ПРВОЈ ГОДИНИ ОД УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ДАНСКЕ

Прошло је више од једне деценије од посете високог званичника Краљевине Данске Србији. Отуда је дводневна посета министра иностраних послова Андерса Самуелсена Београду од изузетног значаја за даље унапређење иначе добрих односа између Републике Србије и Краљевине Данске који су ушли у други век од како су успостављени дипломатски односи између  тада, 1917. године, Краљевине Србије и Краљевине Данске.


Oпширније...
Дан поноса и сећања на 100 година од завршетка Првог светског рата

ЈУНАЧКИМ ПРЕЦИМА - ПОНОСНИ ПОТОМЦИ

 

У допунској школи на српском језику у Копенхагену одржан је целонаставни мултимедијални програм посвећен стогодишњици од завршетка Првог светског рата.


Oпширније...
Делегација дијаспоре предвођена амбасадорком, одала почаст данском лекару, добровољцу из Великог рата

НАШ БРАТ, ДОКТОР ВИЛИЈАМ, СРПСКИ ДАНАЦ

 

 

Поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата, 9.новембра делегација српске дијаспоре из данског града Оденсеа, заједно са амбасадорком Јасмином Митровић Марић и викаром цркве у Висјенбергу Петером Линдхолтом Јенсеном, посетила је родну кућу данског добровољца у саставу Војног санитета Српске краљевске војске у Великом рату, др Вилијам Теодор Мелгарда и положила венац и цвеће на породичну гробницу.


Oпширније...
Друга донација данских лекара колегама у Србији

ДИЈАСПОРА И АМБАСАДА ЗА БОЛНИЦЕ У ШАПЦУ, КЛАДОВУ, ТРЕБИЊУ И ЋУПРИЈИ

 

Својом другом донаторском акцијом у овој години, угледни српски лекари у Данској, део наше веома поштоване дијаспоре, заједно са својом Амбасадом, још једном су обезбедили неопходне апарате и опрему за болнице у: Шапцу, Кладову, Требињу и Ћуприји.
 


Oпширније...
Славске свечаности Кола српских сестара у Копенхагену

САБОРНОСТ И СЛОГА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ У ДАНСКОЈ

 

Његово преосвештенство, Епископ британско-скандинавски Доситеј, служио је Свету архијерејску литургију у цркви Св. Ђорђа у Копенхагену, а поводом Св. Петке, крсне славе Кола српских сестара у Краљевини Данској. 


Oпширније...
Српски национални паркови - наше природно благо у Градској скупштини у Копенхагену, на изложби о националним парковима света

OВО ЈЕ СРБИЈА!

 

У организацији Културнoг удружeња страних друштава (Cultural Confederation of Foreign Societies) и Градске скупштине у Копенхагену, амбасаде у Данској имале су прилику да ове године представе своје националне паркове.

 


Oпширније...
Српски језик у оквиру Европског дана језика у Копенхагену

ФОНЕТСКО ПИСМО - СРПСКА ЋИРИЛИЦА
ОД СОЛУНСКЕ БРАЋЕ ДО ЏОРЏА БЕРНАРДА ШОА

 

У организацији представништва Европске комисије у Данској, Интернационална гимназија „Нилс Брок“ Копенхаген, била је домаћин јавног представљања различитих језика и култура, а у оквиру Европског дана језика.


Oпширније...
Књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић

О ДОБРОТИ И ЧОВЕКОЉУБЉУ

У организацији културног форума "Просвета", у препуној сали српске цркве Свети Георгије у Копенхагену, одржан књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић.

Требало је да дође око педесетак људи и да траје јадан сат. А било нас је три пута више и трајало је сатима.

 


Oпширније...
Tромесечни курс српског језика преко Скајпа, пријавите се на http://asasocijacija.com/

БЕСПЛАТНО ON-LINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

У оквиру пројекта „ONLINE учење српског језика као завичајног“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).


Oпширније...
Скандинавија из српске перспективе

“ХЛАДНО, АЛ` СТАНДАРД”* ИЛИ НЕШТО ВИШЕ?

 

Предавање „Како Срби виде Скандинавију“ доцента др Доријана Хајдуа са Филошког факултета Универзитета у Београду, одржано на Катедри за источноевропске студије Универзитета у Копенхагену 

 


Oпширније...
Донација данских лекара колегама у Србији

МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ВРЕДНА ПРЕКО 300.000 ЕВРА СТИГЛА У СРБИЈУ

 

Драгоцени ангажман и помоћ др Небојше Кочановића, гинеколога и признатог стручњака на раду у Данској

Др Небојша Кочановић, признати стручњак у области гинекологије у Данској где више година ради, обезбедио је значајну донацију у медицинским апаратима и опреми за болнице у Јагодини и Ћуприји.


Oпширније...
Јединствен краљевски протокол

ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВНИХ ПИСАМА ЈАСМИНЕ МИТРОВИЋ МАРИЋ

КРАЉИЦИ МАРГРЕТИ II

 

Амбасадорка пренела поздраве и најлепше жеље председника Републике Александра Вучића и свих грађана Србије Њеном Краљевском Височанству


Oпширније...
Традиционални, 18. Крос РТС

РАСТЕМО СА СРБИЈОМ У СРЦУ

Најмасовнија спортска манифестација деце из српске дијаспоре у Данској

 

 

Крос РТС за децу и омладину у дијаспори, одржан је 12. маја на спортском терену стадион Селсков у Хилероду.

 


Oпширније...
Aмбасадa Републике Србије, наше прво учешће на фестивалу Франкофоније у Данској

ОД ДВОЈЕЗИЧНИХ КЊИГА ДО СРПСКОГ КУЛИНАРСТВА

Српска презентација - атракција на данима Франкофоније на Универзитету у Копенхагену

 

На Фестивалу Међународне организације Франкофоније (l`Organisation international de la Francophonie) одржаном на Универзитету у Копенхагену, aмбасада Републике Србије је учествовала на веома запажен начин.


Oпширније...
Студенти Универзитета у Београду

СРПСКИ АМБАСАДОРИ ЗНАЊА НА ТАКМИЧЕЊУ У КОПЕНХАГЕНУ

Екипа студената ФОН-а међу 12 најбољих тимова на свету

Са својим колегама из 11 земаља учесница, амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић Марић присуствовала је свечаном отварању такмичења "Студија случаја" у просторијама Карлсберг музеја у Копенхагену, на ком су боје Србије бранили студенти ФОН-а Универзитета у Београду одмеривши знања и креативност у једној од најтежих дисциплина са 12 најбољих тимова на свету.


Oпширније...
Академска дипломатија

СРПСКИ ЈЕЗИК И КУЛТУРА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У КОПЕНХАГЕНУ

Нови живот катедре за источноевропске студије, прилика да се боље упознамо

 

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић Марић била је почасни гост Универзитета у Копенхагену, а поводом поновног отварања  Катедре за источноевропске студије.


Oпширније...
Вести
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - ОБАВЕШТЕЊЕ О ГЛАСАЊУ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ, 17. ДЕЦЕМБРА 2023
Одлука о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у области образовања
ДКЦБ на првом хуманитарном дипломатском базару у Копенхагену
Одјеци о успешној презентацији Србије у Копенхагену
Први дипломатски базар у Копенхагену
Читајте на сајту ДКЦБ-а
Поклон Амбасаде Србије и Дечјег културног центра нашој деци у Данској
Читамо у штампаном и електрнском издању "Вести"
У свом штампаном и online издању "Вести" извештавају о прослави Св.Саве у Копенхагену
У недељу, 30. јануара, прославили смо школску славу Светог Саву
Интевју амбасдорке Јасмине Митровић Марић престижном магазину "Еколист"
Славимо 105 година дипломатских односа Београд - Копенхаген
Седница СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК
Културна дипломатија - најава догађаја
Економска сарадња Краљевине Данске и Републике Србије
Интензивна дипломатска активност у Њујорку
77. заседање Генералне скупштине Уједињених нација
Мултимедијалним програмом „Традиција за будућност 2022“ у Амбасади Србије наша дијаспора слави Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Академска дипломатија Србије у Данској
У нашој Амбасади: Оперативци из Србије и Хрватске заједно у студијској посети о сарадњи у случајевима природних катастрофа
ЈУБИЛАРНИ, 20 КРОС РТС-а “ГРАНД ПРИ РАДИО БЕОГРАДА“ ЗА ДЕЦУ У ДИЈАСПОРИ
Председник Вучић положио заклетву
Студијска посета дипломаца са Универзитета у Копенхагену и у Алборгу
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Министар Селаковић - завршна изјава на 132. заседању Комитета министара Савета Европе
Учешће МСП Н.Селаковића на 132. МС СЕ у Торину
Причом о Србији славимо Андерсенов рођендан, 2. април - Светски дан књиге за децу
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ
Конкурс за суфинансирање пројеката дијаспоре
Уручена одликовања поводом Дана државности Републике Србије
Дан државности Републике Србије
Србија постаје регионални технолошки и научни лидер
Репортажа у „Вестима“ о прослави школске славе Свети Сава у Данској
Свети Сава - три године смо чекали на нови сусрет
Медијски одјеци културне и јавне дипломатије Амбасаде у Копенхагену - преглед
Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност
Великим подухватом Амбасаде, употпуњена колекција Галерије Бељански вредним платнима која у Србију стижу из Данске
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Чланство у ЕУ je апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење
Конференцији за новинаре Ана Брнабић у Паризу
Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу
Делегација Владе Републике Србије у Копенхагену: о нашем европском путу и данским очекивањима
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Конзуларни дан у Силкеборгу
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама
У сарадњи престижног Копенхашког фестивала архитектуре и Амбасаде Србије у Копенхагену, У Данском институту за филм премијерно су представљена три филма по избору Нине Бачун
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Амбасада Републике Србије у Данској и Копенхашки фестивал архитектуре 2021. представљају
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
МСП Републике Србије у Њујорку на Генералној скупштини УН
Говор председника владе Републике Србије Ане Брнабић на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања ГС УН у Њујорку.
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Кампања заштите имовински права Срба у Федерацији БиХ
Вучић и Брнабић са данским МИП Ј.Кофодом
Посета данског МИП Србији
Јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Изложба новосадског „Атеље 61“ уприличена у данима одржавања европске изложбе European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6
Интервју председника Србије Александра Вучића немачком дневнику „Ханделсблату“
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на скупу у Њујорку
Пројекат Фонда за науку Р. Србије доводи у Копенхаген српске научнике
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“
Премијерка разговарала са министром спољних послова Данске
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
„е-Конзулат”, нова услуга Министарства спољних послова
Председник Вучић званичницима ЕУ честитао Дан Европе
Честитка министра Селаковића
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге у посети Београду
Министар Селаковић на седници Савета безбедности УН
Говор министра Селаковића на СБ УН
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Састанак са шефом Делегације Европске уније
Република Србија у Месецу Франкофоније
Кјото - Учешће министраСелаковића видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу
Изабран 46. Патријарх српски
Председник Вучић на војној вежби у Панчеву
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији
Министарство спољних послова Републике Србије вам жели срећан Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Из интервјуа председника Републике Србије
За нашу децу у расејању - и библиотека, и уџбеници, и звучне матрице и стална брига о трећој, четвртој генерацији рођеној у Краљевини Данској
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Министар Селаковић у интервјуу за Танјуг
Председник Вучић се обратио јавности
У Србији почела вакцинација против COVID-19
Министарство спољних послова - САОПШТЕЊЕ
Састанак Савета за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ
МСП Никола Селаковић са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији
Евроинтеграције Србије
Mедији и дијаспора у доба короне
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Председник Александар Вучић са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Краљевина Данска на манифестацији "Радост Европе" у Београду
НАСТАВАК РАДА КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉEЊА
ФЕБРУАР, 2020. ДАН ДРЖАВНОСТИ
Дијаспора слави Дан државности - Фебруар 2020
Амбасада оформила библиотеку поводом Св. Саве
Франкфуртске Вести о пливању за Часни крст у Копенхагену
Православна и светосавна традиција чува се и у Данској
Финансијски водич за повратнике
Учешће Амбасаде на Конференцији о иницијативи "Појас и пут" у Парламенту Краљевине Данске
Резултати српског здравства поздрављени у Регионалном СЗО за Европу
Миња Субота и Леонтина- Концерт ДКЦБ-а у Амбасади Србије у Копенхагену
Заједничка акција Амбасаде и данских пријатеља
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
У сусрет Дану словенске писменост - мултимедијална изложба и предавање о историји српског ћириличког писма у цркви Св.Георгија у Копенхагену
Музичко-поетско путовање Србијом, концерт "Појте и утројте" за нашу децу у Копенхагену
Силкеборг: Освештан нови саборни храм српског народа у Краљевини Данској
Одјеци прославе Дана државности у данским медијима
Изложба " Београд - Копенхаген, 102 године дипломатских односа " и оснивање Дипломатске библиотеке - посебности прославе Сретења у престижној библиотеци Универзитета у Копенхагену
Слика саборности и слоге српске дијаспоре на прослави Сретења - Дана државности
Нова донација болницама у Србији
Хернинг: Амбасадорка отворила изложбу Вука Ћука и Николе Коље Божовића у престижној галерији "Норбале"
Позив српској медицинској дијаспори на Десету конференцију, Београд 20-22 јун 2019.
Саборно и свечано уз Светог Саву
Министар иностраних послова Краљевине Данске, Андерс Самуелсен, у раднoј посети Србији
Дан поноса и сећања на 100 година од завршетка Првог светског рата
Делегација дијаспоре предвођена амбасадорком, одала почаст данском лекару, добровољцу из Великог рата
Друга донација данских лекара колегама у Србији
Славске свечаности Кола српских сестара у Копенхагену
Српски национални паркови - наше природно благо у Градској скупштини у Копенхагену, на изложби о националним парковима света
Српски језик у оквиру Европског дана језика у Копенхагену
Књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић
Tромесечни курс српског језика преко Скајпа, пријавите се на http://asasocijacija.com/
Скандинавија из српске перспективе
Донација данских лекара колегама у Србији
Јединствен краљевски протокол
Традиционални, 18. Крос РТС
Aмбасадa Републике Србије, наше прво учешће на фестивалу Франкофоније у Данској
Студенти Универзитета у Београду
Академска дипломатија
Архива вести