| |     latinica | english  
Насловна
Aмбасадa Републике Србије на фестивалу Франкофоније на Универзитету у Копенхагену

На Фестивалу Међународне организације Франкофоније (l`Organisation international de la Francophonie) одржаном на Универзитету у Копенхагену, aмбасада Републике Србије је учествовала на веома запажен начин.


Oпширније...
Студенти Универзитета у Београду - Српски амбасадори знања на такмичењу у Копенхагену

Са својим колегама из 11 земаља учесница, амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић Марић присуствовала је свечаном отварању такмичења "Студија случаја" у просторијама Карлсберг музеја у Копенхагену, на ком су боје Србије бранили студенти ФОН-а Универзитета у Београду одмеривши знања и креативност у једној од најтежих дисциплина са 12 најбољих тимова на свету.


Oпширније...
Академска дипломатија - прилика да се боље упознамо: Српски језик и култура на Универзитету у Копенхагену

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић Марић била је почасни гост Универзитета у Копенхагену, а поводом поновног отварања  Катедре за источноевропске студије.


Oпширније...
Нова платворма Радио-телевизије Србије

Медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покрено је платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије бесплатено праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда.

Новом платформом је омогућено уживо праћење 11 телевизијских (РТС1, РТС2, РТС3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац) и 4 радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео и захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП РТС-а. Бесплатан приступ садржајима је могућ преко дектоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на web страни rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко Facebook-a.Допунска настава на српском језику

Допунска настава на српском језику у Данској изводи се од школске 2017/2018 године у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

"Циљ образовно-васпитног рада је учење и неговање српског језика као матерњег језика ученика, развијање и јачање свести о свом националном и културном идентитету кроз проучавање највреднијих дела српске културне баштине и одржавање трајних веза с отаџбином" (Правилник о остваривању образвно-васпитног рада у иностранству, "Службени гласник РС", бр. 62/03, 64/03).

Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству реализује се на три узрасна нивоа: млађем (први, други и трећи разред), средњем (четврти, пети и шести разред) и старијем (седми и осми разред) из три предмета: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа.

Настава се изводи са децом узраста од 7 до 14 година.

Настава је бесплатна.

Тренутно се настава изводи у две узрасно мешовите групе по следећем распореду часова:

Субота, 10 до 12.30 часова
Frivilligcenter Halnæs
Valseværksstræde 5, 3300 Frederiksværk

Субота, 15.30 до 18 часова
Српска православна црква
Tranehavevej 21, 2450 København SV

Хонорарни наставник за ову школску годину је Ксенија Маричић, професор историје из Београда, која има десетогодишње искуство рада у просвети.

Уколико сте заинтересовани да Ваше дете похађа наставу на српском језику, да се дружи, игра и пева са осталом децом, јавите се на маил ksenija_maricic@hotmail.com или се обратите конзуларном одељењу Амбасаде.

Увек постоји могућност отварања нових група.ЗАМЕНА ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА!

            Обавештавамо вас да је од 12. октобра 2016. године Република Србија уврштена у "Групу 2" земаља за директну замену српских у данске возачке дозволе (категорија Б), без обавезе поновног полагања возачког испита од стране држављана Србије, који регулишу свој боравак у Краљевини Данској.
          Ову информацију је својим дописом бр. ТS2100106-00018 од 12.10.2016. године доставила Агенција за безбедност саобраћаја Краљевине Данске.
          Носиоци возачких дозвола Р.Србије категорије Б (путничка возила) могу након регулисања боравка у Краљевини Данској, без обавезе теоријског и практичног полагања возачког испита, код неадлежне Агенције за безбедност саобраћаја Данске вршити директну замену српских у данске возачке дозволе. Приликом подношења захтева, носиоцима возачких дозвола Р.Србије неће се тражити провера веродостојности постојеће возачке дозволе од стране органа који ју је издао, већ ће лице, под кривичном и материјалном одговорношћу, давати изјаву да је управљало путничким возилом у последње две године, те да му у последњих 5 година није одузимана возачка дозвола, нити изрицана казна забране или ограничавања управљања моторним возилом на територији Р. Србије.
          Напомињемо да ова одлука нема ретроактивно дејство, односно неће се примењивати на већ поднете захтеве за замену српских у данске дозволе, што значи да подносиоци захтева пре 12. октобра 2016. године подлежу теоријском и практичном полагању возачког испита према Закону о саобраћају Краљевине Данске.
           Формулари за подношење захтева за замену возачких дозвола могу се прибавити у сервисним центрима за грађане при свим данским општинама.

              Напомена за Фарска острва:  Од 2006. године на снази је одлука да сви страни држављани, изузев грађана ЕУ и нордијских земаља, могу извршити замену својих националних у Фарске возачке дозволе у току прве 2 недеље од датума њихове регистрације у националном регистру Фарских острва. Грађани ЕУ и нордијских земаља могу користити своје националне дозволе на Фарским острвима без замене.
За све друге информације у вези са заменом возачких дозвола на Фарским острвима заинтересовани грађани могу се обратити овде.Вести
Aмбасадa Републике Србије на фестивалу Франкофоније на Универзитету у Копенхагену
Студенти Универзитета у Београду - Српски амбасадори знања на такмичењу у Копенхагену
Академска дипломатија - прилика да се боље упознамо: Српски језик и култура на Универзитету у Копенхагену
Нова платворма Радио-телевизије Србије
Допунска настава на српском језику
ЗАМЕНА ВОЗАЧКИХ ДОЗВОЛА!
Архива вести