| |     latinica | english  
Насловна
Конзулани дан у СИЛКЕБОРГУ

 

Конзуларно одељење Амбасаде Републике Србије у Копенхагену одржаће конзуларни дан у суботу, 23. новембра 2019. године од 14,00 до 17,00 часова, у просторијама Српске православне цркве Свети Димитрије у Силкеборгу, Grauballe Gudenåvej 25, 8600 Silkeborg.Резултати српског здравства поздрављени у Регионалном СЗО за Европу

ЊЕНО КРАЉЕВСКО ВИСОЧАНСТВО ПРИНЦЕЗА МЕРИ И НОВОИЗАБРАНИ ДИРЕКТОР РЕГИОНАЛНЕ СЗО ЗА ЕВРОПУ ДР ХАНС КЛУГЕ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

Њено Краљевско Височанство (Her Royal Highness Princess Marie of Denmark) принцеза Мери, која је покровитељка Регионалног СЗО за Европу, указала је ретку част делегацији Србије инициравши сусрет у ком је изрекла похвале и задовољство због начина на који се српско здравство успешно изборило са глобалним проблемом имунизације.


Oпширније...
Миња Субота и Леонтина- Концерт ДКЦБ-а у Амбасади Србије у Копенхагену

ЛЕГЕНДАРНИ МИЊА И ОМИЉЕНА ЛЕОНТИНА ЗА РАДОСТ И ОСМЕХ НАЈМЛАЂИХ СРБА У КРАЉЕВИНИ ДАНСКОЈ

 

По столицама, поду, око сале, у гроздовима испред отворених врата, најмлађи Срби у расејању и њихови родитељи уживали су, радовали се и озарени слушали концерт легенде стваралаштва за децу Миње Суботе и омиљене Леонтине.

Један од приоритета наше Амбасаде је рад са дијаспором, а највише са младима и децом од којих је већина рођена у Краљевини Данској и којима је неопходан стални контакт са Србијом како би и земљу порекла доживели као своју и сачували национално идентитетско биће.


Oпширније...
Заједничка акција Амбасаде и данских пријатеља

ОРТОПЕДСКО ПОМАГАЛО СТИЖЕ У СРБИЈУ

 

Окупљени добротом, радосни што могу да помогну, грађани  Копенхагена и Амбасада учвршћују своје пријатељство и заједничком хуманитарном акцијом


Oпширније...
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска

Брошура о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска


Oпширније...
У сусрет Дану словенске писменост - мултимедијална изложба и предавање о историји српског ћириличког писма у цркви Св.Георгија у Копенхагену

ЋИРИЛИЧКО СЛОВО

На дан Светог Василија Острошког, у сусрет Дану Ћирила и Методија, одржано је предавање о развоју српске ћирилицe, најсавршенијег фонетског писма на свету


Oпширније...
Музичко-поетско путовање Србијом, концерт "Појте и утројте" за нашу децу у Копенхагену

ПОЈТЕ И УТРОЈТЕ – О српској ћирилици, наслеђу, љубави према својој отаџбини 

Свечана соба Амбасаде била је пуна смеха и љубави, песме и игре, топлине и  чисте, искрене радости коју само срећни малишани могу да створе. Тај драгоцени осећај породице на окупу све нас је освојио, певали смо као један, онако као када се не зна ко је родитељ, а ко дете. Сви смо заправо та два сата били као деца окупљена у дневној соби своје заједничке, породичне куће – Амбасаде Србије у Копенхагену.  Једна од мисија наше Амбасаде и јесте да непрестано анимира децу наших грађана у Данској. Пред нама су изазови треће генерације која једва препознаје српски језик и којој је неопходно утолити жеђ за знањем о Србији – земљи својих очева и мајки, својих бака и дека, земљи својих корена. Неговање и чврстина којом те корене везујемо за српску земљу, идентитетско препознавање најмлађих, наша је стална брига.


Oпширније...
Силкеборг: Освештан нови саборни храм српског народа у Краљевини Данској

Свети Димитрије окупио земљаке

Текст: Тихомир Барбуловић

 

Српска заједница у Краљевини Данској прошле године је добила своју другу парохију - парохију Светог великомученика Димитрија у Копенхагену, а однедавно и свој други молитвени храм у граду Силкеборгу.


Oпширније...
Одјеци прославе Дана државности у данским медијима

 

У угледном часопису на енглеском језику Copenhagen Post  на страницама посвећеним најзначајнијим културно-уметничким догађајима у престоници Краљевине Данске, уредници су истакли и Дан државности Републике Србије као догађај од изузетног и запаженог културног значаја за Копенхаген. 

У периодици Краљевске универзитетске библиотеке за хуманистичке студије где смо прославили свој Национални дан низом културних дешавања, догађају је посвећена посебна пажња.

 


Oпширније...
Изложба " Београд - Копенхаген, 102 године дипломатских односа " и оснивање Дипломатске библиотеке - посебности прославе Сретења у престижној библиотеци Универзитета у Копенхагену

СРБИЈА СЛАВИ ПРИЈАТЕЉСТВО,  СЛАВИ РАЗЛИЧИТЕ ЈЕЗИКЕ И КУЛТУРЕ

У присуству очекивано великог броја чланова дипломатског кора и престижних чланова академске и културне заједнице, поводом Националног дана Републике Србије у Универзитетској библиотеци у Копенхагену основана је прва дипломатска библиотека у Данској чији је идејни творац амбасадорка РС Јасмина Митровић Марић. Тако је  овогодишња прослава Дана српске државности заувек остала упамћена по колекцији која слави различите језике и културе.

Овом приликом, у истом простору, отворена је и мултимедијална изложба "Београд-Копенхаген, 102 године дипломатских односа" коју су приредили Архиви Србије и Југославије из Београда, амбасаде Краљевине Данске у Србији и Републике Србије у Данској, Филмске новости, али и Краљевски државни архив на посебан начин. Куриозитети, изненађења, респектабилни  говорници и надасве бројни изузетно угледни гости, допринели су јединственом акдемско-културном догађају вредном пажње.


Oпширније...
Слика саборности и слоге српске дијаспоре на прослави Сретења - Дана државности

МЕЂУ СВОЈИМА

Предвече, у сусрет Сретењу, наша амбасада приредила је програм и пријем за српску дијаспору у Данској.  Једина намера овог окупљања била је да нашим људима приредимо емотивни доживљај, да осете припадност својој земљи, да буду поносни на њу, да пуног срца данима носе сећање на заједничке тренутке у својој кући, својој амбасади. Тако и беше...


Oпширније...
Нова донација болницама у Србији

СРПСКА МЕДИЦИНСКА ДИЈАСПОРА ЗА СВОЈУ ЗЕМЉУ

Из Данске је пут Србије кренула још једна донација медицинског материјала. Овога пута болничка постељина, радни мантили, операциони текстилни сетови и операционе униформе за лекаре и техничаре, болнички јастуци и покривачи, уопште - медицински текстил сваке врсте. Овој донацији обрадоваће се пацијенти у шабачкој и  јагодинској болници, али и многи домови здравља у централној Србији. Уз све ово, бесплатна обука наших хирурга још једно је хумано дело српског гинеколога Небојше Кочановића који ради у Данској.


Oпширније...
Хернинг: Амбасадорка отворила изложбу Вука Ћука и Николе Коље Божовића у престижној галерији "Норбале"

СРПСКИ УМЕТНИЦИ ВУК И КОЉА У ХЕРНИНГУ

 

 

Из текста објављеног 1.2.2019. у дневним новинама "Хернинг", поводом изложбе српских уметника, акадмеских сликара и вајара, Вука Ћука и Николе Коље Божовића на Јуланду - централном делу Краљевине Данске коју је последњег дана јануара свечано отворила амбасадорка Републике Србије у Краљевини Данској, Јасмина Митровић Марић.

Текст написао Хенрик Остер-Јоргенсен, новинар
 


Oпширније...
Позив српској медицинској дијаспори на Десету конференцију, Београд 20-22 јун 2019.

СРПСКИ ЛЕКАРИ У РАСЕЈАЊУ ДОЛАЗЕ У СРБИЈУ

Под покровитељством ЊКВ Принца Александра и Принцезе Катарине Карађорђевић, од 20 до 22 јуна 2019 године у Београду ће се одржати Десета конференција медицинске дијаспоре.

Циљ конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни медицински стручњаци окупе у мисији подршке српском здравственом систему.

Пријем за све учеснике одржаће се 20 јуна 2019 године у Краљевском двору након чека следи вечера у част наших предавача и наших партнера. Свечано отварање ће бити у хотелу Хилтон у Београду, у четвртак 20 јуна у 09,00 сати.

Молимо заинтересоване да се обрате Амбасади Републике Србије у Копенхагену.Саборно и свечано уз Светог Саву

ПРОСЛАВА САВИНДАНА - ШКОЛСКЕ СЛАВЕ У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА СПЦ - 

8 ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ

 

Заједништво и братска љубав били су основна порука литургије и приредбе одржане у Цркви Свети Георгије у Копенхагену. 


Oпширније...
Позив дијаспори

КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНВОРМИСАЊА

 

Министарство културе и информисања Републике Србије расписује конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години.

Конкурс министарства у прилогу

 


Министар иностраних послова Краљевине Данске, Андерс Самуелсен, у раднoј посети Србији

ПОСЕТА СРПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ  У СТО ПРВОЈ ГОДИНИ ОД УСПОСТАВЉАЊА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ДАНСКЕ

Прошло је више од једне деценије од посете високог званичника Краљевине Данске Србији. Отуда је дводневна посета министра иностраних послова Андерса Самуелсена Београду од изузетног значаја за даље унапређење иначе добрих односа између Републике Србије и Краљевине Данске који су ушли у други век од како су успостављени дипломатски односи између  тада, 1917. године, Краљевине Србије и Краљевине Данске.


Oпширније...
Дан поноса и сећања на 100 година од завршетка Првог светског рата

ЈУНАЧКИМ ПРЕЦИМА - ПОНОСНИ ПОТОМЦИ

 

У допунској школи на српском језику у Копенхагену одржан је целонаставни мултимедијални програм посвећен стогодишњици од завршетка Првог светског рата.


Oпширније...
Делегација дијаспоре предвођена амбасадорком, одала почаст данском лекару, добровољцу из Великог рата

НАШ БРАТ, ДОКТОР ВИЛИЈАМ, СРПСКИ ДАНАЦ

 

 

Поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата, 9.новембра делегација српске дијаспоре из данског града Оденсеа, заједно са амбасадорком Јасмином Митровић Марић и викаром цркве у Висјенбергу Петером Линдхолтом Јенсеном, посетила је родну кућу данског добровољца у саставу Војног санитета Српске краљевске војске у Великом рату, др Вилијам Теодор Мелгарда и положила венац и цвеће на породичну гробницу.


Oпширније...
Друга донација данских лекара колегама у Србији

ДИЈАСПОРА И АМБАСАДА ЗА БОЛНИЦЕ У ШАПЦУ, КЛАДОВУ, ТРЕБИЊУ И ЋУПРИЈИ

 

Својом другом донаторском акцијом у овој години, угледни српски лекари у Данској, део наше веома поштоване дијаспоре, заједно са својом Амбасадом, још једном су обезбедили неопходне апарате и опрему за болнице у: Шапцу, Кладову, Требињу и Ћуприји.
 


Oпширније...
Славске свечаности Кола српских сестара у Копенхагену

САБОРНОСТ И СЛОГА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ У ДАНСКОЈ

 

Његово преосвештенство, Епископ британско-скандинавски Доситеј, служио је Свету архијерејску литургију у цркви Св. Ђорђа у Копенхагену, а поводом Св. Петке, крсне славе Кола српских сестара у Краљевини Данској. 


Oпширније...
Српски национални паркови - наше природно благо у Градској скупштини у Копенхагену, на изложби о националним парковима света

OВО ЈЕ СРБИЈА!

 

У организацији Културнoг удружeња страних друштава (Cultural Confederation of Foreign Societies) и Градске скупштине у Копенхагену, амбасаде у Данској имале су прилику да ове године представе своје националне паркове.

 


Oпширније...
Српски језик у оквиру Европског дана језика у Копенхагену

ФОНЕТСКО ПИСМО - СРПСКА ЋИРИЛИЦА
ОД СОЛУНСКЕ БРАЋЕ ДО ЏОРЏА БЕРНАРДА ШОА

 

У организацији представништва Европске комисије у Данској, Интернационална гимназија „Нилс Брок“ Копенхаген, била је домаћин јавног представљања различитих језика и култура, а у оквиру Европског дана језика.


Oпширније...
Књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић

О ДОБРОТИ И ЧОВЕКОЉУБЉУ

У организацији културног форума "Просвета", у препуној сали српске цркве Свети Георгије у Копенхагену, одржан књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић.

Требало је да дође око педесетак људи и да траје јадан сат. А било нас је три пута више и трајало је сатима.

 


Oпширније...
Tромесечни курс српског језика преко Скајпа, пријавите се на http://asasocijacija.com/

БЕСПЛАТНО ON-LINE УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

У оквиру пројекта „ONLINE учење српског језика као завичајног“, удружење Академска Српска Асоцијација позива припаднике дијаспоре старости од 7 до 30 година да се пријаве на бесплатни индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа (Skype).


Oпширније...
Скандинавија из српске перспективе

“ХЛАДНО, АЛ` СТАНДАРД”* ИЛИ НЕШТО ВИШЕ?

 

Предавање „Како Срби виде Скандинавију“ доцента др Доријана Хајдуа са Филошког факултета Универзитета у Београду, одржано на Катедри за источноевропске студије Универзитета у Копенхагену 

 


Oпширније...
Донација данских лекара колегама у Србији

МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА ВРЕДНА ПРЕКО 300.000 ЕВРА СТИГЛА У СРБИЈУ

 

Драгоцени ангажман и помоћ др Небојше Кочановића, гинеколога и признатог стручњака на раду у Данској

Др Небојша Кочановић, признати стручњак у области гинекологије у Данској где више година ради, обезбедио је значајну донацију у медицинским апаратима и опреми за болнице у Јагодини и Ћуприји.


Oпширније...
Јединствен краљевски протокол

ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВНИХ ПИСАМА ЈАСМИНЕ МИТРОВИЋ МАРИЋ

КРАЉИЦИ МАРГРЕТИ II

 

Амбасадорка пренела поздраве и најлепше жеље председника Републике Александра Вучића и свих грађана Србије Њеном Краљевском Височанству


Oпширније...
Традиционални, 18. Крос РТС

РАСТЕМО СА СРБИЈОМ У СРЦУ

Најмасовнија спортска манифестација деце из српске дијаспоре у Данској

 

 

Крос РТС за децу и омладину у дијаспори, одржан је 12. маја на спортском терену стадион Селсков у Хилероду.

 


Oпширније...
Aмбасадa Републике Србије, наше прво учешће на фестивалу Франкофоније у Данској

ОД ДВОЈЕЗИЧНИХ КЊИГА ДО СРПСКОГ КУЛИНАРСТВА

Српска презентација - атракција на данима Франкофоније на Универзитету у Копенхагену

 

На Фестивалу Међународне организације Франкофоније (l`Organisation international de la Francophonie) одржаном на Универзитету у Копенхагену, aмбасада Републике Србије је учествовала на веома запажен начин.


Oпширније...
Студенти Универзитета у Београду

СРПСКИ АМБАСАДОРИ ЗНАЊА НА ТАКМИЧЕЊУ У КОПЕНХАГЕНУ

Екипа студената ФОН-а међу 12 најбољих тимова на свету

Са својим колегама из 11 земаља учесница, амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић Марић присуствовала је свечаном отварању такмичења "Студија случаја" у просторијама Карлсберг музеја у Копенхагену, на ком су боје Србије бранили студенти ФОН-а Универзитета у Београду одмеривши знања и креативност у једној од најтежих дисциплина са 12 најбољих тимова на свету.


Oпширније...
Академска дипломатија

СРПСКИ ЈЕЗИК И КУЛТУРА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У КОПЕНХАГЕНУ

Нови живот катедре за источноевропске студије, прилика да се боље упознамо

 

Амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић Марић била је почасни гост Универзитета у Копенхагену, а поводом поновног отварања  Катедре за источноевропске студије.


Oпширније...
Вести
Конзулани дан у СИЛКЕБОРГУ
Резултати српског здравства поздрављени у Регионалном СЗО за Европу
Миња Субота и Леонтина- Концерт ДКЦБ-а у Амбасади Србије у Копенхагену
Заједничка акција Амбасаде и данских пријатеља
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
У сусрет Дану словенске писменост - мултимедијална изложба и предавање о историји српског ћириличког писма у цркви Св.Георгија у Копенхагену
Музичко-поетско путовање Србијом, концерт "Појте и утројте" за нашу децу у Копенхагену
Силкеборг: Освештан нови саборни храм српског народа у Краљевини Данској
Одјеци прославе Дана државности у данским медијима
Изложба " Београд - Копенхаген, 102 године дипломатских односа " и оснивање Дипломатске библиотеке - посебности прославе Сретења у престижној библиотеци Универзитета у Копенхагену
Слика саборности и слоге српске дијаспоре на прослави Сретења - Дана државности
Нова донација болницама у Србији
Хернинг: Амбасадорка отворила изложбу Вука Ћука и Николе Коље Божовића у престижној галерији "Норбале"
Позив српској медицинској дијаспори на Десету конференцију, Београд 20-22 јун 2019.
Саборно и свечано уз Светог Саву
Позив дијаспори
Министар иностраних послова Краљевине Данске, Андерс Самуелсен, у раднoј посети Србији
Дан поноса и сећања на 100 година од завршетка Првог светског рата
Делегација дијаспоре предвођена амбасадорком, одала почаст данском лекару, добровољцу из Великог рата
Друга донација данских лекара колегама у Србији
Славске свечаности Кола српских сестара у Копенхагену
Српски национални паркови - наше природно благо у Градској скупштини у Копенхагену, на изложби о националним парковима света
Српски језик у оквиру Европског дана језика у Копенхагену
Књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић
Tромесечни курс српског језика преко Скајпа, пријавите се на http://asasocijacija.com/
Скандинавија из српске перспективе
Донација данских лекара колегама у Србији
Јединствен краљевски протокол
Традиционални, 18. Крос РТС
Aмбасадa Републике Србије, наше прво учешће на фестивалу Франкофоније у Данској
Студенти Универзитета у Београду
Академска дипломатија
Архива вести