| |     ћирилица | english  
Naslovna
Sveti Sava - tri godine smo čekali na novi susret

POUKE I PORUKE SVETOG SAVE

Liturgija, a potom sečenje slavskog kolača sa učenicima dopunske Škole na srpskom jeziku u Kopenhagenu i početak priredbe kako dolikuje - "Uskliknimo s ljubavlju", himna Svetom Savi.

Ni onlajn nastava, ni sve zabrane koje nam je pandemija nametnula, nisu sprečile našu decu i njihovu posvećenu učiteljicu Kseniju Maričić da prirede divnu svečanu akademiju.

Saradnja Ambasade Republike Srbije, Srpske Pravoslavne Crkve i dopunske škole, je stalna i višeslojna, a dijaspora je najviše pamti po proslavljanju Bogojavljanja i plivanje za Časni krst i, posebno, tokom proslave školske slave Svetog Save.

"Zahvaljujem se svima vama, prevashodno ovoj divnoj deci. Bez njih Sveti Sava ne bi nikada bio to što jeste. Oni svojim ustima i hvalama uzdižu Gospodu slavu o Svetome Savi. Radujemo se da u ovom svetom hramu imamo i školu i da će primerom ovim krenuti i druga deca sa svojim recitacijama, ali čuli ste na početku, i učenjem srpskog jezika. Bez srpskog jezika pitanje je šta bismo bili! Tako da nam je Sveti Sava, a naročito Sveti Simeon, njegov otac, ostavio u amanet šta znači srpski jezik. Nemojmo to da zaboravimo i evo videli smo da deca ovde rođena, znaju i vole srpski jezik. To jeste veoma važno, jer znači da imamo kome da ostavimo svoj jezik i kulturu“, naglasio je starešina Crkve otac Milan Gardović u svojoj besedi.

Otac Milovan je zamolio i ambasadorku, ali i profesorku srpskog jezika i književnosti koja je i sama radila u školi sa decom, Jasminu Mitrović Marić, da se obrati.

„Sveti Sava jeste školska slava i uvek je posvećena našoj deci. Ona jesu vazda na prvom mestu, ali ne smemo da  zaboravimo sve one koji rade sa decom i za decu, jer učitelj ne znači baviti se tek nekom profesijom. To je misija, posvećen život, to je više od profesije. Učiteljima poveravamo ono najdragocenije što imamo - svoju decu. Tako da je Sveti Sava slava učenika, ali i svih naših prosvetnih poslenika i trebalo bi sa zahvalnošću i najdubljim poštovanjem i njima da čestitamo, onako punim srcem, jednako kao i našoj deci. Hvala što brinete o onome što nam je najbitnije i najpreče u životu“, poručila je gđa Jasmina i završila obraćanje „Zdravicom srpskom narodu“ Ljubivoja Ršumovića.

 


Verzija za štampu
Dijaspora
Konkurs za sufinansiranje projekata dijaspore
Reportaža u „Vestima“ о proslavi školske slave Sveti Sava u Danskoj
Репортажа у „Вестима“ о прослави школске славе Свети Сава у Данској
Sveti Sava - tri godine smo čekali na novi susret
Kampanja zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji BIH
Mediji i dijaspora u doba korone
Dijaspora slavi Dan državnosti - Februar 2020
Minja Subota i Leontina- Koncert DKCB-a u Ambasadi Srbije u Kopenhagenu
Poziv srpskoj medicinskoj dijaspori na Desetu Konferenciju, Beograd 20-22 jun 2019.
Saborno i svečano uz Svetog Savu
Dan ponosa i sećanja na 100 godina od završetka Prvog svetskog rata
Književni susret sa Mirom Bobić Mojsilović
Dopunska nastava na srpskom jeziku
O dijaspori i Srbima u regionu
Klubovi i udruženja
Mediji
Dopunska nastava
SPC
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali