| |     ћирилица | english  
Naslovna
Prijava rođenja deteta

Ukoliko je dete rođeno u inostranstvu, prijavu rođenja radi upisa u matičnu knjigu rođenih u Republici Srbiji možete podneti u Ambasadi Republike Srbije u Kopenhagenu ukoliko živite na našem konzularnom području.

Prijavu podnosi jedan od roditelja koji je u trenutku rođenja deteta državljanin Republike Srbije i poseduje važeću ispravu Republike Srbije (pasoš ili ličnu kartu).

Po prijemu zahteva, Ambasada ga odmah prosleđuje mesno nadležnoj matičnoj službi u Republici Srbiji radi upisa deteta u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana.

Dokumentacija neophodna za prijavu rođenja:

1. formulari za prijavu rođenja deteta (upis u MKR i upis u KD);

2. original danskog izvoda iz matične knjige rođenih (PERSONATTEST) overen pečatom Aapostila (Apostille);

3. original prevoda danskog izvoda iz matične knjige rođenih za dete kod ovlašćenog sudskog tumača za srpski jezik;

4. (Nije obavezno ali ubrzava proceduru za najmanje 15 dana) uverenje o državljanstvu Republike Srbije barem jednog roditelja, original, ne stariji od godinu dana;

5. pasoš i danska dozvola boravka – opholdskort i kartica zdravstvenog osiguranja -  sygesikringskort. Dvojni državljani mogu staviti na uvid danski pasoš.

6. (Nije obavezno ali ubrzava proceduru za najmanjee 15 dana) izvod iz matične knjige venčanih iz Srbije. Može biti iz bilo koje godine, može i kopija. Neće se prihvatiti izvod iz matične knjige venčanih iz Danske. Ukoliko brak sklopljen u Danskoj nije prijavljen u Srbiji, neophodno je zajedno sa prijavom rođenja deteta izvršiti i prijavu braka.

Napomena:

Prijava rođenja deteta je preduslov da dete dobije državljanstvo Republike Srbije. Prilikom prijave rođenja mora biti prisutan barem jedan roditelj koji poseduje važeći pasoš ili ličnu kartu R. Srbije. Ne moraju biti prisutna oba roditelja i ne mora biti prisutno dete. Međutim, moraju se staviti na uvid pasoši oba roditelja, čak i ako je drugi roditelj stranac.

Po obavljenom upisu potrebno je dete prijaviti na adresu u Srbiji (u nadležnom OUP-u). Ovo mogu da urade samo roditelji, i to lično, prilikom prvog odlaska u Srbiju.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Finansijski vodič za povratnike
Pribavljanje Uverenja o (ne)kažnjavanju
VAŽNA INFORMACIJA
Prijava rođenja deteta
Zamena vozačkih dozvola
Konzularna nadležnost
Izdavanje pasoša
Ulazak u Srbiju - vize
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Formulari
Cenovnik konzularnih usluga
Carina
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo