| |     ћирилица | english  
Naslovna
Izdavanje pasoša

Zahtev za biometrijski pasoš se podnosi lično, dolaskom u Ambasadu. Podnošenje zahteva i uzimanje biometrijskih podataka (fotografisanje, uzimanje otisaka prstiju) traje do 40 minuta.

VAŽNA INFORMACIJA

Zahtev za zamenu putne isprave se može podneti najranije 6 meseci pre isteka stare putne isprave. Izuzetno, zahtev se može podneti pre gore navedenog roka i to u sledećim slučajevima:

1. Kada su stranice pasoša popunjene.

2. Kada to zahtevaju nadležne lokalne vlasti radi izdavanja/produženja dozvole boravka (u tom slučaju potrebno je priložiti pismeni zahtev organa lokalne vlasti, preveden na srpski jezik)

Neophodna dokumenta za izdavanje biometrijskog pasoša:

1. Važeći dokument za identifikaciju izdat od strane nadležnog organa Republike Srbije: biometrijski pasoš, lična karta ili vozačka dozvola.

2. Važeću dozvolu boravka u Danskoj (Norveškoj), opholdskort (ako je na produženju, onda potvrda nadležnog danskog organa da je postupak produženja u toku). Dvojni državljani mogu staviti na uvid danski pasoš.

3. Originalno uverenje o državljanstvu Republike Srbije, ne starije od godinu dana, prilikom izdavanja prvog biometrijskog pasoša. Kod svakog narednog biometrijskog pasoša, uverenje je potrebno jedino ako je došlo do promene ličnih podataka.

4. Originalni izvod iz matične knjige rođenih  izdat u Republici Srbiji prilikom izdavanja prvog biometrijskog pasoša;

Ukoliko stranka ne poseduje važeći dokumenat za identifikaciju izdat od strane nadležnog organa Republike Srbije, a u zavisnosti od konkretnog slučaja, mogu se prihvatiti za identifikaciju:

a) stari plavi pasoš izdat od RS ili SRJ

b) važeći pasoš druge države;

Napomena: 

Dete, bez obzira na starost, dobija vlastiti pasoš i ne može se upisati u pasoš roditelja. Za maloletna lica do 18 godina, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili overena pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan. Izjava o saglasnosti drugog roditelja je neophodna i kada je jedan roditelj strani državljanin. Neophodno je da roditelji ponesu sa sobom važeći dokumenat za identifikaciju.

Zakonski rok za rešavanje zahteva za pasoš, podnet u inostranstvu, je dva meseca. Pasoši se izrađuju u Republici Srbiji. Pasoš se preuzima lično, dolaskom u Ambasadu pošto se prethodno dobije obaveštenje (objavljivanjem na sajtu ili telefonski) da je biometrijski pasoš dostavljen Ambasadi radi uručenja.

Pasoš može biti uručen i licu koje podnosilac zahteva ovlasti. U tom slučaju podnosilac zahteva treba da, tokom podnošenja zahteva za pasoš u Ambasadi ovlasti drugo lice za preuzimanje pasoša.

Tokom preuzimanja pasoša ovlašćeno lice je potrebno da donese sledeće:

• overeno ovlašćenje za preuzimanje pasoša potpisano od strane podnosioca zahteva. Ukoliko se ovlašćenje overava u Ambasadi, plaća se taksa za overu potpisa u iznosu od 309 dkk (tar.br. 1 i 6 ZORAT-a)

• stari pasoš podnosioca zahteva (radi poništenja)

• važeći pasoš ovlašćenog lica

Ambasada nije u mogućnosti da primi zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:

• decu rođenu u Danskoj (Norveškoj) dok se ne izvrši prijava rođenja, odnosno ne upišu u matičnu knjigu rođenih u Republici Srbiji, prijavi prebivalište i odredi JMBG (jedinstveni matični broj građanina).

• koja zaključe brak u Danskoj (Norveškoj) i promene prezime, dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama venčanih u Republici Srbiji.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Finansijski vodič za povratnike
Pribavljanje Uverenja o (ne)kažnjavanju
VAŽNA INFORMACIJA
Prijava rođenja deteta
Zamena vozačkih dozvola
Konzularna nadležnost
Izdavanje pasoša
Ulazak u Srbiju - vize
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Formulari
Cenovnik konzularnih usluga
Carina
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo