| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

ГОВОР МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА НА СЕДНИЦИ СБУН ПОСВЕЋЕНОЈ РАДУ УНМИК-А:

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.

15. октобар 2021. године


Верзија за штампу
Вести
Обележено сећање на страдале током погрома Срба 2004. године на Косову и Метохији
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза Срба у региону и дијаспоре са матицом
Свечано обележемн дан Светог Саве у Копенхагену
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - ОБАВЕШТЕЊЕ О ГЛАСАЊУ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ, 17. ДЕЦЕМБРА 2023
Одлука о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у области образовања
ДКЦБ на првом хуманитарном дипломатском базару у Копенхагену
Одјеци о успешној презентацији Србије у Копенхагену
Први дипломатски базар у Копенхагену
Читајте на сајту ДКЦБ-а
Поклон Амбасаде Србије и Дечјег културног центра нашој деци у Данској
Читамо у штампаном и електрнском издању "Вести"
У свом штампаном и online издању "Вести" извештавају о прослави Св.Саве у Копенхагену
У недељу, 30. јануара, прославили смо школску славу Светог Саву
Интевју амбасдорке Јасмине Митровић Марић престижном магазину "Еколист"
Славимо 105 година дипломатских односа Београд - Копенхаген
Седница СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК
Културна дипломатија - најава догађаја
Економска сарадња Краљевине Данске и Републике Србије
Интензивна дипломатска активност у Њујорку
77. заседање Генералне скупштине Уједињених нација
Мултимедијалним програмом „Традиција за будућност 2022“ у Амбасади Србије наша дијаспора слави Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Академска дипломатија Србије у Данској
У нашој Амбасади: Оперативци из Србије и Хрватске заједно у студијској посети о сарадњи у случајевима природних катастрофа
ЈУБИЛАРНИ, 20 КРОС РТС-а “ГРАНД ПРИ РАДИО БЕОГРАДА“ ЗА ДЕЦУ У ДИЈАСПОРИ
Председник Вучић положио заклетву
Студијска посета дипломаца са Универзитета у Копенхагену и у Алборгу
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Министар Селаковић - завршна изјава на 132. заседању Комитета министара Савета Европе
Учешће МСП Н.Селаковића на 132. МС СЕ у Торину
Причом о Србији славимо Андерсенов рођендан, 2. април - Светски дан књиге за децу
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ
Конкурс за суфинансирање пројеката дијаспоре
Уручена одликовања поводом Дана државности Републике Србије
Дан државности Републике Србије
Србија постаје регионални технолошки и научни лидер
Репортажа у „Вестима“ о прослави школске славе Свети Сава у Данској
Свети Сава - три године смо чекали на нови сусрет
Медијски одјеци културне и јавне дипломатије Амбасаде у Копенхагену - преглед
Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност
Великим подухватом Амбасаде, употпуњена колекција Галерије Бељански вредним платнима која у Србију стижу из Данске
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Чланство у ЕУ je апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење
Конференцији за новинаре Ана Брнабић у Паризу
Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу
Делегација Владе Републике Србије у Копенхагену: о нашем европском путу и данским очекивањима
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Конзуларни дан у Силкеборгу
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама
У сарадњи престижног Копенхашког фестивала архитектуре и Амбасаде Србије у Копенхагену, У Данском институту за филм премијерно су представљена три филма по избору Нине Бачун
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Амбасада Републике Србије у Данској и Копенхашки фестивал архитектуре 2021. представљају
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
МСП Републике Србије у Њујорку на Генералној скупштини УН
Говор председника владе Републике Србије Ане Брнабић на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања ГС УН у Њујорку.
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Кампања заштите имовински права Срба у Федерацији БиХ
Вучић и Брнабић са данским МИП Ј.Кофодом
Посета данског МИП Србији
Јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Изложба новосадског „Атеље 61“ уприличена у данима одржавања европске изложбе European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6
Интервју председника Србије Александра Вучића немачком дневнику „Ханделсблату“
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на скупу у Њујорку
Пројекат Фонда за науку Р. Србије доводи у Копенхаген српске научнике
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“
Премијерка разговарала са министром спољних послова Данске
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
„е-Конзулат”, нова услуга Министарства спољних послова
Председник Вучић званичницима ЕУ честитао Дан Европе
Честитка министра Селаковића
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге у посети Београду
Министар Селаковић на седници Савета безбедности УН
Говор министра Селаковића на СБ УН
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Састанак са шефом Делегације Европске уније
Република Србија у Месецу Франкофоније
Кјото - Учешће министраСелаковића видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу
Изабран 46. Патријарх српски
Председник Вучић на војној вежби у Панчеву
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији
Министарство спољних послова Републике Србије вам жели срећан Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Из интервјуа председника Републике Србије
За нашу децу у расејању - и библиотека, и уџбеници, и звучне матрице и стална брига о трећој, четвртој генерацији рођеној у Краљевини Данској
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Министар Селаковић у интервјуу за Танјуг
Председник Вучић се обратио јавности
У Србији почела вакцинација против COVID-19
Министарство спољних послова - САОПШТЕЊЕ
Састанак Савета за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ
МСП Никола Селаковић са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији
Евроинтеграције Србије
Mедији и дијаспора у доба короне
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Председник Александар Вучић са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Краљевина Данска на манифестацији "Радост Европе" у Београду
НАСТАВАК РАДА КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉEЊА
ФЕБРУАР, 2020. ДАН ДРЖАВНОСТИ
Дијаспора слави Дан државности - Фебруар 2020
Амбасада оформила библиотеку поводом Св. Саве
Франкфуртске Вести о пливању за Часни крст у Копенхагену
Православна и светосавна традиција чува се и у Данској
Финансијски водич за повратнике
Учешће Амбасаде на Конференцији о иницијативи "Појас и пут" у Парламенту Краљевине Данске
Резултати српског здравства поздрављени у Регионалном СЗО за Европу
Миња Субота и Леонтина- Концерт ДКЦБ-а у Амбасади Србије у Копенхагену
Заједничка акција Амбасаде и данских пријатеља
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
У сусрет Дану словенске писменост - мултимедијална изложба и предавање о историји српског ћириличког писма у цркви Св.Георгија у Копенхагену
Музичко-поетско путовање Србијом, концерт "Појте и утројте" за нашу децу у Копенхагену
Силкеборг: Освештан нови саборни храм српског народа у Краљевини Данској
Одјеци прославе Дана државности у данским медијима
Изложба " Београд - Копенхаген, 102 године дипломатских односа " и оснивање Дипломатске библиотеке - посебности прославе Сретења у престижној библиотеци Универзитета у Копенхагену
Слика саборности и слоге српске дијаспоре на прослави Сретења - Дана државности
Нова донација болницама у Србији
Хернинг: Амбасадорка отворила изложбу Вука Ћука и Николе Коље Божовића у престижној галерији "Норбале"
Позив српској медицинској дијаспори на Десету конференцију, Београд 20-22 јун 2019.
Саборно и свечано уз Светог Саву
Министар иностраних послова Краљевине Данске, Андерс Самуелсен, у раднoј посети Србији
Дан поноса и сећања на 100 година од завршетка Првог светског рата
Делегација дијаспоре предвођена амбасадорком, одала почаст данском лекару, добровољцу из Великог рата
Друга донација данских лекара колегама у Србији
Славске свечаности Кола српских сестара у Копенхагену
Српски национални паркови - наше природно благо у Градској скупштини у Копенхагену, на изложби о националним парковима света
Српски језик у оквиру Европског дана језика у Копенхагену
Књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић
Tромесечни курс српског језика преко Скајпа, пријавите се на http://asasocijacija.com/
Скандинавија из српске перспективе
Донација данских лекара колегама у Србији
Јединствен краљевски протокол
Традиционални, 18. Крос РТС
Aмбасадa Републике Србије, наше прво учешће на фестивалу Франкофоније у Данској
Студенти Универзитета у Београду
Академска дипломатија
Архива вести