| |     latinica | english  
Насловна
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

ВУЧИЋ: ОБЕЛЕЖАВАМО ПРАЗНИК НАШЕГ ИДЕНТИТЕТА

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик, уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци.

Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.

Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!

Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.

Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!

Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.

Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје  другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.

То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.

И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.

Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране.

И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно  никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.

У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша,  представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.

Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом.

Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни.

И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом.

И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.

И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме,  Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.

Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос.

Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година.

И то смо ми. То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање.

То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом.

То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у  животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи.

И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ.

А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била.

Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем  хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.

И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године. И то је наш завет!

Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка! Нека живи Република Српска!

Живела Србија!"

15.09.2021.

Извор/Фото: Председништво/Димитрије Голл


Верзија за штампу
Вести
Обавештење
Обележено сећање на страдале током погрома Срба 2004. године на Косову и Метохији
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Конкурс за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза Срба у региону и дијаспоре са матицом
Свечано обележемн дан Светог Саве у Копенхагену
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - ОБАВЕШТЕЊЕ О ГЛАСАЊУ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КОПЕНХАГЕНУ, 17. ДЕЦЕМБРА 2023
Одлука о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону у области образовања
ДКЦБ на првом хуманитарном дипломатском базару у Копенхагену
Одјеци о успешној презентацији Србије у Копенхагену
Први дипломатски базар у Копенхагену
Читајте на сајту ДКЦБ-а
Поклон Амбасаде Србије и Дечјег културног центра нашој деци у Данској
Читамо у штампаном и електрнском издању "Вести"
У свом штампаном и online издању "Вести" извештавају о прослави Св.Саве у Копенхагену
У недељу, 30. јануара, прославили смо школску славу Светог Саву
Интевју амбасдорке Јасмине Митровић Марић престижном магазину "Еколист"
Славимо 105 година дипломатских односа Београд - Копенхаген
Седница СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК
Културна дипломатија - најава догађаја
Економска сарадња Краљевине Данске и Републике Србије
Интензивна дипломатска активност у Њујорку
77. заседање Генералне скупштине Уједињених нација
Мултимедијалним програмом „Традиција за будућност 2022“ у Амбасади Србије наша дијаспора слави Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Академска дипломатија Србије у Данској
У нашој Амбасади: Оперативци из Србије и Хрватске заједно у студијској посети о сарадњи у случајевима природних катастрофа
ЈУБИЛАРНИ, 20 КРОС РТС-а “ГРАНД ПРИ РАДИО БЕОГРАДА“ ЗА ДЕЦУ У ДИЈАСПОРИ
Председник Вучић положио заклетву
Студијска посета дипломаца са Универзитета у Копенхагену и у Алборгу
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Министар Селаковић - завршна изјава на 132. заседању Комитета министара Савета Европе
Учешће МСП Н.Селаковића на 132. МС СЕ у Торину
Причом о Србији славимо Андерсенов рођендан, 2. април - Светски дан књиге за децу
Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ
Конкурс за суфинансирање пројеката дијаспоре
Уручена одликовања поводом Дана државности Републике Србије
Дан државности Републике Србије
Србија постаје регионални технолошки и научни лидер
Репортажа у „Вестима“ о прослави школске славе Свети Сава у Данској
Свети Сава - три године смо чекали на нови сусрет
Медијски одјеци културне и јавне дипломатије Амбасаде у Копенхагену - преглед
Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност
Великим подухватом Амбасаде, употпуњена колекција Галерије Бељански вредним платнима која у Србију стижу из Данске
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Чланство у ЕУ je апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење
Конференцији за новинаре Ана Брнабић у Паризу
Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу
Делегација Владе Републике Србије у Копенхагену: о нашем европском путу и данским очекивањима
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Конзуларни дан у Силкеборгу
Континуирана комуникација Србије са ЕУ о даљим реформама
У сарадњи престижног Копенхашког фестивала архитектуре и Амбасаде Србије у Копенхагену, У Данском институту за филм премијерно су представљена три филма по избору Нине Бачун
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Амбасада Републике Србије у Данској и Копенхашки фестивал архитектуре 2021. представљају
Председник Вучић присуствовао церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш-Брестовац
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
МСП Републике Србије у Њујорку на Генералној скупштини УН
Говор председника владе Републике Србије Ане Брнабић на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања ГС УН у Њујорку.
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Кампања заштите имовински права Срба у Федерацији БиХ
Вучић и Брнабић са данским МИП Ј.Кофодом
Посета данског МИП Србији
Јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Изложба новосадског „Атеље 61“ уприличена у данима одржавања европске изложбе European Tapestry forum – ARTAPESTRY 6
Интервју председника Србије Александра Вучића немачком дневнику „Ханделсблату“
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на скупу у Њујорку
Пројекат Фонда за науку Р. Србије доводи у Копенхаген српске научнике
Председник Вучић учествовао на конференцији „Мини Шенген“
Премијерка разговарала са министром спољних послова Данске
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
„е-Конзулат”, нова услуга Министарства спољних послова
Председник Вучић званичницима ЕУ честитао Дан Европе
Честитка министра Селаковића
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге у посети Београду
Министар Селаковић на седници Савета безбедности УН
Говор министра Селаковића на СБ УН
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Састанак са шефом Делегације Европске уније
Република Србија у Месецу Франкофоније
Кјото - Учешће министраСелаковића видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу
Изабран 46. Патријарх српски
Председник Вучић на војној вежби у Панчеву
Састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији
Министарство спољних послова Републике Србије вам жели срећан Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Из интервјуа председника Републике Србије
За нашу децу у расејању - и библиотека, и уџбеници, и звучне матрице и стална брига о трећој, четвртој генерацији рођеној у Краљевини Данској
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Министар Селаковић у интервјуу за Танјуг
Председник Вучић се обратио јавности
У Србији почела вакцинација против COVID-19
Министарство спољних послова - САОПШТЕЊЕ
Састанак Савета за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ
МСП Никола Селаковић са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији
Евроинтеграције Србије
Mедији и дијаспора у доба короне
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Председник Александар Вучић са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у Србији и шефом Делегације ЕУ
Краљевина Данска на манифестацији "Радост Европе" у Београду
НАСТАВАК РАДА КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉEЊА
ФЕБРУАР, 2020. ДАН ДРЖАВНОСТИ
Дијаспора слави Дан државности - Фебруар 2020
Амбасада оформила библиотеку поводом Св. Саве
Франкфуртске Вести о пливању за Часни крст у Копенхагену
Православна и светосавна традиција чува се и у Данској
Финансијски водич за повратнике
Учешће Амбасаде на Конференцији о иницијативи "Појас и пут" у Парламенту Краљевине Данске
Резултати српског здравства поздрављени у Регионалном СЗО за Европу
Миња Субота и Леонтина- Концерт ДКЦБ-а у Амбасади Србије у Копенхагену
Заједничка акција Амбасаде и данских пријатеља
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
У сусрет Дану словенске писменост - мултимедијална изложба и предавање о историји српског ћириличког писма у цркви Св.Георгија у Копенхагену
Музичко-поетско путовање Србијом, концерт "Појте и утројте" за нашу децу у Копенхагену
Силкеборг: Освештан нови саборни храм српског народа у Краљевини Данској
Одјеци прославе Дана државности у данским медијима
Изложба " Београд - Копенхаген, 102 године дипломатских односа " и оснивање Дипломатске библиотеке - посебности прославе Сретења у престижној библиотеци Универзитета у Копенхагену
Слика саборности и слоге српске дијаспоре на прослави Сретења - Дана државности
Нова донација болницама у Србији
Хернинг: Амбасадорка отворила изложбу Вука Ћука и Николе Коље Божовића у престижној галерији "Норбале"
Позив српској медицинској дијаспори на Десету конференцију, Београд 20-22 јун 2019.
Саборно и свечано уз Светог Саву
Министар иностраних послова Краљевине Данске, Андерс Самуелсен, у раднoј посети Србији
Дан поноса и сећања на 100 година од завршетка Првог светског рата
Делегација дијаспоре предвођена амбасадорком, одала почаст данском лекару, добровољцу из Великог рата
Друга донација данских лекара колегама у Србији
Славске свечаности Кола српских сестара у Копенхагену
Српски национални паркови - наше природно благо у Градској скупштини у Копенхагену, на изложби о националним парковима света
Српски језик у оквиру Европског дана језика у Копенхагену
Књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић
Tромесечни курс српског језика преко Скајпа, пријавите се на http://asasocijacija.com/
Скандинавија из српске перспективе
Донација данских лекара колегама у Србији
Јединствен краљевски протокол
Традиционални, 18. Крос РТС
Aмбасадa Републике Србије, наше прво учешће на фестивалу Франкофоније у Данској
Студенти Универзитета у Београду
Академска дипломатија
Архива вести