| |     latinica | english  
Насловна
Кампања заштите имовински права Срба у Федерацији БиХ

ГУЈОН ОВЈАВИО ПОЧЕТАК МЕДИЈСКЕ КАМПАЊЕ

У Федерацији БиХ у току је усклађивање података о некретнинама катастра и земљишне књиге, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.

Гујон је нагласио да медијска кампања представља пети корак у овом процесу, а да је Управа за дијаспору и Србе у региону претходно обавестила дипломатско-конзуларна представништва, удружења у иностранству и СПЦ, као и да су припремљени материјали за друштвене мреже са циљем да информација стигне до Срба пореклом из ФБиХ широм света.

„Све што је рат тада донео: изгнанство и патњу и неправду не можемо нажалост исправити, али данас у миру против неправде можемо и морамо да се боримо. Неправда је некоме одузети имовину, а да о томе не зна ништа. Неправда је сада да онај који је морао да напусти своје огњиште у рату, сада у миру буде избрисан из регистара. У 21. веку право на приватну својину је основно људско право. Овом кампањом бранимо људска права српског народа пореклом из ФБиХ и очекујемо подршку целокупног друштва у тој намери“.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији нагласио је да препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, већ се објављују само у Службеном листу и дневним новинама Федерације, а нема писменог позива носиоцима имовинских права, што поступак чини нетранспарентним.

У многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или лице које неовлашћено користи српску имовину, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште, или земљиште предака предмет поступка. Око 400.000 лица, српске националности и даље полажу права на непокретности у Федерацији БиХ (у власништву или у поседу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење до годину дана за пријаву, а имајући у виду да власничка тужба код имовине не застарева, накнадне исправке погрешних уписа су могуће само кроз судски процес.

Имајући све наведено у виду УСДСР позива све припаднике српског народа пореклом из Федерација БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве на:

Телефон: +387 55490940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborF


Верзија за штампу
Дијаспора
Конкурс за суфинансирање пројеката дијаспоре
Репортажа у „Вестима“ о прослави школске славе Свети Сава у Данској
Кампања заштите имовински права Срба у Федерацији БиХ
Јачање веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону
Mедији и дијаспора у доба короне
Дијаспора слави Дан државности - Фебруар 2020
Финансијски водич за повратнике
Миња Субота и Леонтина- Концерт ДКЦБ-а у Амбасади Србије у Копенхагену
Позив српској медицинској дијаспори на Десету конференцију, Београд 20-22 јун 2019.
Саборно и свечано уз Светог Саву
Дан поноса и сећања на 100 година од завршетка Првог светског рата
Књижевни сусрет са Миром Бобић Мојсиловић
Допунска настава на српском језику
Клубови и удружења
О дијаспори и Србима у региону
Медији
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали